E-posta

Yalova kaplıcaları , Marmara Bölgesinin en güzel şehirlerinden biri olan Yalova aynı zamanda ülkemizin en şifalı su kaynaklarını topraklarında barındırmaktadır. Yalova’nı tarihi kaplıcaları şehir merkezine 12 km mesafede bulunan Gökçedere ve Üvezpınar köyleri arasındaki, ormanlık arazide yer almaktadır. Kaplıcaların tarihi Roma dönemine kadar dayanmaktadır. Daha sonra Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde de işletilen kaplıcalar günümüze kadar şifa dağıtmaya devam etmektedir.

Kaplıca alanı seniz seviyesinden 100 metre kadar yüksekliktedir. Birbirinden farklı 4 çeşit suyun kaynadığı bölgedeki kaynaklar;

  1. a) Yalova Asıl Kaynak:Sıcakığı57 derece, pH değeri 7.66, radyoaktivitesi 2.89 emandır.
  2. b) Valide Hanım Kurnabaşı:Sıcaklıpı 56 derece, pH değeri 7.46’dır.
  3. c) Valide Hanım Kaynağı:‘Yeni Kaplıca’ olarak bilinen kaynağın sıcaklığı 64 derece, pH değeri 7.48, radyoaktivitesi 0.57 emandır.
  4. d) Yalova Göz Suyu: Sıcaklığı 55 derece, pH değeri 6.88, radyoaktivitesi 4.2 emandır.

Günlük toplam 1700 ton su çıkan kaynaklar, madeni düşük ılıcalar ve içmeler kategorisinde değerlendirilmektedir. Tüm sular sülfat, sodyum, kalsiyum ve az miktarda da florür içermektedir. Mineralizasyonu düşük olması nedeniyle kaplıcalar daha ziyade banyo olarak kullanılmaktadır. Ancak yine de içildiği taktide idrar sökücü özelliğe sahiptir. Asıl uygulama banyo olmasına rağmen son dönemde çamur banyoları da oldukça revaçtadır.

Yalova Kaplıcaları banyo olarak başta romatizmal hastalıklar olmak üzere siyatik, geçmeyen kırık çıkıklar, eklem rahatsızlıkları damar tıkanıklıkları felç ve gut hastalıklarına iyi gelmektedir. Yalova kaplıcaları oldukça köklü tesisler olması nedeniyle her türlü tedavi desteği ve sağlık tesisi bulunmaktadır.  Modern tesislerin doğal ortamı zihinsel ve sinir yorgunu pek çok kişiye huzur ve zindelik kazandırmaktadır.

Göz Suyu kaynağındauygulanan göz banyolarında pek çok göz sorununu iyileştirmektedir. Su içinde bulunan madenlerin tam iyonize ve kolloidal durumda olması oldukça hassas bir organ olan göz tedavisinde etkili olmaktadır. Ayrıca banyo ile uygulanan içme tedavisi şişmanlığa, diyabete ve ağrılı batın hastalıklarına iyi gelmektedir. Yanı sıra karaciğer iltihapları, mide ve bağırsak sorunları, safra kesesi hastalıkları çekenler de Yalova Kaplıcalarında şifa bulmaktadır.

Yalova Kaplıcalarının modern tesislerinde bir adet kapalı bir adet de açık termal yüzme havuzu bulunmaktadır.  Roma döneminden kalma Kurşunlu Hamamın yanı sıra Osmanlı dönemi eseri Valide Hamamı, sıra banyoları, dokuz tanesi süit olmak üzere toplam  101 özel banyo, çamur banyoları ve diğer yardımcı tesisleri ile ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Son dönemde eklenen rehabilitasyon üniteleri, jimnastik alanları, ile tam teşekküllü bir rehabilitasyon merkezidir. Tüm bu alanlarda uygulamalar modern cihazlar ve uzman doktorlar eşliğinde yapılmaktadır. Kaplıcalardaki sosyal tesisler misafirlerin tüm ihtiyacını rahatça karşılayacak düzeydedir. Konaklama imkanı ise toplam 1650 yatak kapasitesi ile bölgedeki oteller yardımıyla yapılmaktadır.

Yalova coğrafi olarak bulunduğu Armutlu Yarımadasında başka şifalı su kaynakları da bulunmaktadır. Bu kaynaklar içinde en ünlü olanı Hasanbaba Kaynağıdır. Konum olarak Çınarcık-Yalova yolu üzerinde bulunan kaynak Çınarcık’a 2,5 km mesafededir.  Mideyi rahatlatan hoş içimli bir sudur.

Yalova’nın kaplıca zengini bir diğer ilçesi de Armutlu ’dur. Konum olarak Gemlik Körfezi’nin kuzey bölümündeki Hamam Deresi mevkiinde bulunan Armutlu Kaplıcaları dağlık ve ormanlık bir alandan kaynamaktadır. Deniz seviyesinden 17 metre yüksekteki bu kaynaklar Armutlu ilçesine de 4 km mesafededir. Bizans döneminden beri işletildiği bilinen bu kaplıcalar Osmanlı döneminde ihya edilmiştir. Kaplıca toplam 21 adet kaynaktan oluşmaktadır.  Bunlardan; Hamam Kaynağı, Küpeli Nuripaşa Kaynağı, Gıcık Kaynağı, Hamamaltı I. Kaynağı ve Hamamaltı II. Kaynağı, suları bakımından benzer özellikler göstermektedir. İçeriklerinde ağırlıklı olarak kalsiyum, sülfat, sodyum, bikarbonat ve klorür bulunmaktadır. Yalnızca Küpeli NuripaşaKaynağı’nınkarbondioksit oranı yüksektir. Sıcaklıkları 50 ile 70 derece arasındadır. Radyoaktiviteleri 3.38 ile 6.31 eman, pH değerleri ise 6.24 ile 6.55 arasında değişiklik göstermektedir.

Banyoları; romatizma, nevralji, dolaşımı bozuklukları, kalp ve damar rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca içme olarak da metabolizma hastalıkları, gut ve şişmanlığa iyi gelmektedir

Kaplıca bünyesinde; iki genel tedavi havuzuna ek olarak sıra banyolar da bulunmaktadır.  Son dönemdeki yatırımlar, eski ve yıpranmış durumdaki kaplıcanın yerine modern tesisleri hizmete açmıştır.

Önerilen makaleler