E-posta

Tunceli kaplıcaları, Doğu Anadolu’nun dağlık ve yüksek rakımlı kenti olan Tunceli aynı zamanda sıcak ve şifalı su kaynakları ile de bilinmektedir. Tunceli’nin oldukça fazla olan kaplıca kaynaklarından belli başlı olanları;

Pülümür ilçesinde PülümürMaden Suyu ile Bozağa Kaplıcası bulunmaktadır. Pülümür’e 10 km mesafede bulunan BozağaKaplıcası halk arasında Karaderbent Kaplıcası olarak da bilinmektedir.

Mazgirt ilçesinde bulunan Ilıcak Maden Suyu ile Bağın Kaplıcası da önemli su kaynaklarındandır.  Bağın Kaplıcası, Mazgirt’e 40 km mesafede bulunan Bağın köyündedir. Suyun özelliği kalsiyum bikarbonat, karbondioksitve arsenik içermesidir. Ayrıca hiper termalve hipotonik özelliğe sahip bir sudur. Suyun içeriğindeki zenginlik ve sıcaklığının yüksekliğine rağmen debi olarak düşük bir sudur. Özellikle dolaşım ve sindirim sistemi rahatsızlıklarından mustarip olanların sıkça ziyaret ettiği suların başında gelmektedir. Yanı sıra romatizmal rahatsızlıklar kireçlenme, çocuk felci ve cilt hastalıklarına karşı da oldukça şifalı bir sudur.

Kaplıcada konaklama sorunu yaşanmaktadır ve her türlü tedavi ve sosyal tesis bakımından yetersi bir kaplıcadır. Bu açıdan bakıldığında gerek yerel yönetimlerin gerekse merkezi hükümetlerin bu değerli su kaynağını bölge ve ülke ekonomisine kazandıracak yatırımları yapması gerekmektedir.

Nazimiye ilçesinin önemli su kaynakları ise Harçik Kaplıcası ile Harçik Maden Suyudur. Nazimiye’nin Dallıbahçe beldesine bağlı Harçik köyündeki bu kaynakların debisi yeteri kadar yüksek değildir ve ağırlıklı olarak içme şeklinde kullanılmaktadır. Suyun özelliği tuzlu ve soğuk maden suları kategorisindedir. Sülfat ve karbondioksitli olan bu su başta solunum yolları olmak üzere karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına da iyi gelmektedir.

Tunceli şehir merkezinde ise Dikilitaş Maden Suyu bulunmaktadır. Suyun özelliği bikarbonat, karbondioksitve radon yönünden zengin oluşudur. İçme olarak mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının yanı sıra romatizma ve kalp-damar hastalıklarına karşı da şifalıdır. Tunceli merkezde bulunan diğer bir şifalı su kaynağı da, Anafatma Kaplıcası ve Anafatma Maden Suyu‘dur. Tunceli-Ovacık karayolu üzerindeki bu kaynağın oldukça şifalı bir suyu vardır. Sodalı ve soğuk maden suları kategorisinde değerlendirilmekte ve yüksek oranda karbondioksit içermektedir. Ayrıca radyoaktivite oranının da yüksek oluşu nedeniyle suyun şifa değeri artmaktadır. Banyoları, romatizmal hastalıklara, solunum ve dolaşım sistemi sorunlarına, kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. İçeriğinde karbondioksit bulunması da içiminin kolay ve lezzetli oluşunu göstermektedir. İçme olarak kullanılması ise mide, karaciğer ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı şifalıdır.

Genel olarak,

Tunceli, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. Termal turizm açısından zengin bir potansiyele sahip olmasa da, çevredeki illerde bulunan kaplıcaları ziyaret etme imkanınız bulunmaktadır. Tunceli il sınırları içerisinde özel olarak bilinen bir kaplıca veya şifalı su kaynağı bulunmamaktadır.

Ancak, Tunceli’nin çevresindeki illerde termal turizm açısından daha fazla seçenek mevcuttur. Örneğin, Elazığ ve Erzincan illeri, Tunceli’ye yakın bölgelerde yer almaktadır ve termal kaplıcalara ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgelerdeki kaplıcalar, doğal mineral içeriği ve sağlık sorunlarının tedavisine yönelik olanaklarıyla bilinir.

Tunceli veya çevresindeki doğal güzellikler, tarihi ve kültürel alanlar hakkında daha fazla bilgi almak için yerel turizm rehberleri, turizm büroları veya internet kaynaklarından faydalanabilirsiniz. Bu kaynaklar, size Tunceli’de ve çevresinde gezilecek yerler hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilir ve seyahat planlamanıza yardımcı olabilir.

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir