E-posta

Trabzon kaplıcaları ,Trabzon İli Termal Kaplıcaları ve Şifalı Sular, trabzon kaplıcaları, Karadeniz Bölgemizin en önemli illerinden biri olan Trabzon, şifalı su kaynak rezervleri bakımından ülkemizin zenginşehirlerinden biridir. Sular ağırlıklı olarak sodyumlu, kalsiyum bikarbonatlı, sülfatlı ve klorürlü sulardır.  Bir kısmında ise karbondioksit oranı daha yüksektir. Her bir özel ve değerli olan bu kaynaklar il merkezi ve ilçelere dengeli bir şekilde dağılım göstermektedir. Trabzon’da da tüm Karadeniz şehirlerinde olduğu gibi şifalı sular genel olarak maden suyu özelliği göstermektedir.

Hadi Maden Suyu, Trabzon’un Çaykara ilçesi sınırlarındadır. Sürmene’de Sürmene Maden Suyu Tonya’da Tonya  Maden Suyubulunmaktadır. Akçaabat’ın Uçarsu beldesinde  Uçarsu Maden Suyu, Vakfıkebir merkezde ise  Simenler Maden Suyu ile Karadağ Maden Suyu, bulunmaktadır. Tüm bu suların ortak özellikleri sindirim sistemine ve böbreklere iyi gelmesidir.

Araklı ilçesininşifalı suları Ziyaret Suyu ile Bereketli Köyü Suyudur. Bölge halkı tarafından oldukça rağbet gören sular böbrek taşı atımında oldukça faydalıdır. Yomra ilçesinin maden suları Saraylar Maden Suyu ile Ayazma Maden Suyudur. Maçka ilçesindeki şifalı su kaynakları Ziyaret Gölü Maden Suyu ile Yazılıtaş İçmeleridir. Ancak Maçka ilçesinin gerek yerli gerekse yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen şifalı suyu Sumela Meryemana Manastırı Şifalı Suyudur. Altındere Vadisi Milli Parkı sınırlarında yer alan bu tarihi manastırın bahçesinde bulunan ve 19. Yy.’da inşa edilen bir çeşme bulunmaktadır. Bu suyun şifası genel olarak içinde bulunduğu kutsal yapıya insanların atfettiği değerden ileri gelmektedir. Ancak pek çok yerli ve yabancı turist bu suyu şifa bulmak umuduyla içmekte ve şişeleyerek yanında götürmektedir.

Trabzon’un en meşhur ve yöre halkı tarafından en çok rağbet gören suyu, Kisarna Maden Suyu ‘dur. Bu şifalı su kaynağı Trabzon şehir merkezine 8 km mesafede bulunanKisarna köyündedir. Kaynağın denizden yüksekliği 80 metre civarındadır. Suyun özelliği sodyum, kalsiyum bikarbonat ve sülfat içermesidir. Sıcaklığı 15 derece radyoaktivitesi 62 eman, pH değeri 6.2’dir.İçme olarak, bağırsak, mide ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.  Tarihi oldukça eskiye dayanan bu su, Orta Çağ’dan beri Avrupa ülkelerine taşınmaktadır. Günlük 3000 litrelik potansiyele sahip olan bu su halkın şifa aradığı bir kaynak olmasının yanında şişelenerek satışa da sunulmaktadır. Kaynağın çıktığı alan Trabzon halkının bahar ve yaz aylarında mesire alanı olarak doldurdukları bir bölgedir. Sosyal tesis bakımından zengin bir yer olan bölge Trabzon şehir merkezine yakın olması nedeniyle oldukça rağbet görmektedir.

Önerilen makaleler