Sakarya kaplıcaları, Sakarya zengin şifalı su kaynakları ile sağlık turizmine hizmet eden kentlerimiz arasında önemli bir yere sahiptir. Başta Akyazı ve Geyve ilçelerinde bulunan kaynaklar ülke çapında haklı bir şöhrete sahiptir. Bu kaynaklar;
Taraklı-Geyve karayolu üzerindeki Taraklı İçmeleri, mide sorunlarına ve pankreas rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Karasuda bulunan Karasu Kum Banyosu ise romatizma ve siyatikhastalarının en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir. Sakarya’nın en çok şifalı su bulunan ilçesi Geyve’dir. Geyve’nin belli başlı kaynakları ise;
Acısu Kaplıcası: Geyve ilçe merkezine 6 km mesafededir ve sodalı soğuk maden suları kategorilerinde değerlendirilmektedir. Mide, bağırsak ve safra kesesi hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçeriğindeki karbondioksit ise suyun içilebilir bir su olduğunu göstermektedir. Ayrıca solunum ve kalp-damar hastalıkları üzerinde de olumlu etkisi vardır.
Ilıcaköy Kaplıcası: Geyve’nin Ilıca köyündedir. Halk arasında “Ilıca Köyü Gazlı Suyu” olarak da bilinmektedir. Acısu Kaplıcası ile yakın özellikler göstermesi ile şifalı olduğu rahatsızlıklar da aynıdır.
Ahibaba Maden Suyu: Geyve’deki farklı bir şifalı su kaynağıdır. İçeriğinde sodyum ve kalsiyum ağırlıklıdır. Ayrıca yüksek oranda karbondioksit içermektedir ki bu da içme suyu olarak da kullanıldığını göstermektedir. Sindirim ve dolaşım sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Kıl Hamamı: Geyve’nin Hacıyakuplar köyü sınırları içindedir. Bulunduğu bölgede yakın zamana kadar kullanılan Gelin Yutan ve Gıcık Hamamları bulanmaktadır. Mimari özellikleri büyük oranda güzelliğini koruyan hamamlara 1 km mesafede bulunan Kıl Hamamı bölge halkı tarafından oldukça rağbet gören bir kaynaktır. Suyu sodalı sıcak sular kategorisinde değerlendirilmektedir. Sıcaklığı 49-50 derece civarındadır. Banyoları romatizma, kireçlenme, kadın ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. İçme olarak da kullanıldığında mide, karaciğer, bağırsaklar ve safra kesesine faydalıdır. Yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğrayan kaplıcanın yetersiz konaklama tesisleri nedeniyle ziyaretçiler yakın çevredeki tesislere yönelmektedir.
Akyazı ilçesi >Sakarya’nın zengin su kaynakları ile bilinen ilçesidir. İlçedeki önemli kaynaklara gelecek olursak Bucak Kaplıcası ve Akyazı Kaplıcasından bahsedebiliriz. Ancak Akyazı ilçesinin en önemli ve turistik kaplıcaları ilçeye 8 km mesafedeki Kuzuluk Kaplıcalarıdır.
Kuzuluk Kaplıcaları; deniz seviyesinden 100 metre yükseklikte olan bu kaplıcalar meşe ormanlarının ortasında olağanüstü doğal ortamdadır. Suyunun özelliği sodyum ve bikarbonatlı oluşudur. Üç farklı kaynağı bulunmaktadır. Bunlar Kaplıca Kaynağı, Halk Hamamı ve Maden Suyu Kaynağıdır.
Sıcak su kaynakları olan Kaplıca ve Halk Hamamı kaynaklarının sıcaklığı 37 ile 70 derece, radyoaktiviteleri 3.9 ile 7.3 eman, pH değerleri ise6.8ile 8.2 arasında değişmektedir. Banyoları, romatizmal hastalıklar, siyatik, kadın ve cilt hastalıkları, damar sertliği gibi çok geniş bir alanda şifa kaynağıdır. Kuzuluk kaplıcaları, konaklama tesisleri, dağ evleri ve tedavi tesisleri ile Avrupa standartlarını yakalamış bir termal merkezdir. Kuzuluk Maden Suyu ise sıcaklığı 18 derece,radyoaktivitesi 8.6 eman, pH değeri 6.6’dır. Ülke çapında üne sahip bu su Kuzuluk Maden Suyu Sodasıadı altın da şişelenip satışa sunulmaktadır. Mide rahatsızlıkları, karaciğer, safra kesesi ve bağırsak hastalıkları bu suyun şifa verdiği hastalıklardır. Ayrıca böbrek ve şeker hastalıklarına da yararlı bir su olduğu bilinmektedir. Sakarya’nın Hendek İlçesi de soğuk su kaynakları ile ünlüdür. İlçe sınırlarında kaynayan sular çok sayıda yurt çapında ünlü su bulunmaktadır. Bunlar Çamlıca Beldesindeki Flora Su ve Akyudum beldesindeki Aytaç Su dolum tesisleridir.