Muğla kaplıcaları, Ülkemizin yaz turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Muğla şehrimiz aynı zaman da bir şifalı su cennetidir. Deniz tatilinin yanın da kaplıca tatilinin de en çok tercih edilen yârlerinden biri yine Muğla’dır. Kaplıca, içme ve çamur banyolarından oluşan bu kaynaklar, şehrin ekonomisine hatırı sayılır bir katkı yapmaktadır.
Muğla’nın şifalı su kaynaklarını incelemeye Milas ilçesinden başlamak doğru olacaktır. Bu kaynaklar;
Sepetçiler Ilıca ve İçmesi: Milas’a 12 km mesafedeki Sepetçiler köyünde bulunan bu ılıca, suyunun özelliği bakımından tuzlu ve soğuk maden suları grubuna dahildir. Özellikle bağırsak düzensizliklerinde etkili olmaktadır. Banyo tedavisi olarak da kalp ve damar rahatsızlıkları ile solunum yolları hastalıklarına ve romatizmaya iyi gelmektedir.
Asın Gürün Ilıca ve İçmeleri: Suyunun özelliği Sepetçiler Ilıcası ile aynı özelliktedir. Milas’a 20 km mesafedeki bu ılıca Güllük Körfezi sahilinde bulunmaktadır. Bağırsak sorunlarına şifalı bir suyu vardır.
Bahçeburun Maden Suyu: Milas’a 10 km mesafededir. Son derece şifalı olan su, sodyum klorür, bikarbonat, sülfat ve karbondioksit içermektedir. Radyoaktivitesi yüksektir ve mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Muğla’nın en turistik ilçelerinden bir olan Marmaris’in tarihi oldukça eskiye dayanan içmelerinin olduğu bilinmektedir. Bugün Marmaris’in İçmeler bölgesi burada kaynayan şifalı sulardan almaktadır. Ancak beş yıldızlı otel ve tatil köylerinin kontrolsüz yapılaşması nedeniyle bu içmelerin pek çoğu günümüzde kaybolmuş durumdadır.
Gelenbe Kaplıca ve İçmeleri: Marmaris’e 7 km mesafededir ve halk arasında ‘Gölenye’ olarak da anılmaktadır. Yanı sıra güzel bir plajı da bulunan kaplıca suları bakımından tuzlu ve soğuk maden suları kategorisinde yer almaktadır. İçme olarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarına tavsiye edilmektedir. Bölgenin turistik olması nedeniyle gelenler konaklama sorunu yaşamamaktadır.
Hisarönü Kaplıcası: Marmaris’e 23 km mesafededir. Konumu itibariyle esintili ve nemsiz bir havaya sahiptir. Bu da astım ve kalp rahatsızlığından mustarip olanların oldukça fazla rağbet etmesine neden olmaktadır. Eski kayıtlar bu kaplıcanın kadın hastalıklarının tedavi edildiği önemli merkezlerden biri olduğunu göstermektedir.
Muğla’nın şifalı sular bakımından zengin bir diğer ilçesi ise Yatağan’dır. Özellikle maden suları bakımından zengin olan Yatağan’ın kaynaklarından başlıcaları;
Hacıbayramlar Maden Suyu; suyunun özelliği tuzlu, sodalı ve karbondioksitli oluşudur. Sindirim sistemi hatalıkları ile dolaşım bozukluklarına ve romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir.
Muğla-Aydın karayolu üzerindeki Kayırlı Maden Suyu dahormonalhastalıkların tedavisinde etkili olmaktadır. Bu nedenle halk arasında gençlik suyu olarak da bilinmektedir ve çok sayıda ziyaretçisi bulunmaktadır
Bozöyük Kaplıcası yine Yatağan’ın bilinen şifalı su kaynaklarından biridir. Halk arasında ‘BözükKaplıcası” olarak da anılmaktadır. Yatağan merkeze 6 km mesafede bulunan, Bağyakası köyü sınırlarındadır. Suyu bikarbonat, kalsiyum ve karbondioksit içermektedir. Sıcaklığı 37derece, radyoaktivitesi 1.64 eman, pH değeri 6.2’dir. Mineral oranı litrede 4 gramdır. Su sıcaklığının 37 derece oluşu dahili uygulamalarda yatıştırıcı etki sağlamaktadır. Ancak bu kaynağın içme olarak kullanılması daha uygundur. Karaciğer, safra kesesi ve mide rahatsızlıklarında etkilidir. Bozüyük Kaplıcasının tesisleritedavi havuzları, sıra banyoları ve içme çeşmelerinden oluşmaktadır. Kaplıcanın kendine ait olan tesisinde 100 yatak kapasiteli bir otel bulunmaktadır.
Gökova Doğal Maden Suyu Sodası: Yatağan’ın Bağyaka köyündeki bu maden suyu, 1994 senesinden beri şişelenerek yurt çapında satışa sunulmaktadır. Mineralizasyonu zengin ve hoş içimli bir sudur.
Marmarisgibi Bodrum da Muğla’nın uluslararası çapta tanınmış turizm merkezlerinden biridir. Aynı zamanda şifalı su cenneti olan Bodrum’da çok sayıda kaplıca ve içme suyu kaynağı bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak Bodrum ilçe merkezine 18 km mesafedeki Yalıkavak ve Aspat bölgelerinde kaynayan doğal kaynak suları ve Bağla Koyunda kaynayan içme suyu yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Yerel halk tarafından da sürekli kullanılan bu sular lezzetli ve içimi hoş sulardır. Kaynakların bulunduğu yerler aynı zamanda mesire yeri olarak da düzenlenmiştir.
Salmakis Doğal Kaynak Suyu; Bodrum’un Bardakçı Koyu’ndadır. Bardakçı Koyu çok eskitarihlerden bugüne içme suları ile meşhurdur. Bardakçı ismi de bu sulardan ileri gelmektedir.
Tavşanburnu Kaplıca ve İçmeleri: Bodrum’daTavşanburnu bölgesinde ve sahil şeridinde bulunan bir maden suyudur. Suyunun özelliği tuzlu ve soğuk maden suyu oluşudur. Ayrıca banyo tedavisine de uygundur. Banyoları kalp ve dama rahatsızlıklarına, romatizmaya iyi gelmektedir. İçme olarak da mide, karaciğer, bağırsak ve safra yollarına karşı şifalıdır.
Bodrum’un enfazla rağbet gören ve en meşhur yeraltı su kaynağı, Karaada Güzellik Ilıcasıdır. Halk arasında ‘Karaada Ilıcası’ olarak da bilinmektedir. Konumu Bodrumlimanına 5 km mesafede bulunan Karaada’dadır. Deniz kıyısındaki büyük bir mağaranın içinden kaynayan bu ılıca sahilde oluşturduğu havuzdan denize dökülmektedir. Ilıcaya günübirlik motor seferleri ile ulaşılmaktadır. Karaada Ilıcasının suyu sodyum klorürlü maden suları kategorisinde değerlendirilmektedir. Sıcaklığı 33 derece, radyoaktivitesi 2.35 eman, pH değeri 6.38’dir. Banyoları romatizmaya ve nevraljiye iyi gelmektedir. Suyunun tuz oranı yüksek ve ılıktır. Banyo uygulamalarına da uygundur. Ayrıca ılıcanın suyu cilt hastalıklarına da iyi gelmektedir. Cildi güzelleştirmesi nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Ayrıca suyun bulunduğu mağaradaki çamur ziyaretçiler tarafından vücutlarına sürerek kullanılmaktadır.
Muğla’nın Fethiye ilçesi de şifalı sular bakımından zengin bir ilçedir. Fethiye’deki şifalı su kaynaklarının başlıcaları;
Belceğiz Kaplıca ve İçmeleri ; Fethiye’ye 12 km mesafede, Ovacık köyü sınırları içindedir. Konum olarak deniz kıyısındadır. Suyu tuzlu ve soğuk maden suları kategorizesindedir. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarına yanı sıra romatizmave solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.
Gebeler Ilıcası: Fethiye’deki en meşhur şifalı su kaynağıdır. İlçe merkezine 30 km mesafedeki Gebeler köyü sınırları içindeki “İnönü” adıyla anılan bir tepenin yamacındaki üç farklı mağaradan kaynamaktadır. Sodyum klorür ve sülfatlı içme ve ılıcalar kategorinde değerlendirilmektedir. Kaynakların sıcaklığı 35,5 ile 36.5 derece arasında, radyoaktiviteleri 1316 eman, pH değerleri 7.53-7.74 arasında değişmektedir. Banyoları, romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. İçme tedavisi olarak sudaki yoğun kükürt nedeniyle fazla tercih edilmemektedir.