Manisa kaplıcaları, Manisa İç Ege Bölgemizin önemli illerinden biridir ve zengin şifalı su yataklarına sahiptir. Ülke çapında meşhur olan pek çok kaplıca ve içmeye ev sahipliği yapmaktadır. Manisa’da faaliyet gösteren kaplıcaların pek çoğu oldukça eski bir tarihe sahiptir. Öyle ki; Lidyalılar, Romalılar ve Selçukluların da bu şifalı sulardan faydalandığı bilinmektedir. Ege Bölgesi yeraltı su kaynaklarının özelliğini taşıyan bu sular aynı hastalıklar da deva olmaktadır.
Manisa’nın merkezinde bulunan ünlü sularını inceleyecek olursak; Ceren Kaplıcası, Aksu Maden Suyu, Ilıcak Kaplıcası başlıcalarıdır diyebiliriz. İlçelerinde ise Soma’da Menteşe Kaplıcası, Gördes’deKurşunlu Maden Suyu, Ece Maden Suyu ve Kayacık Maden Suyu, Alaşehir’de Alaşehir Kaplıcası ve Maden Suyu, Saraycık Maden Suyu ve Sarıkız Maden Suyu bunlardan birkaçıdır.
Saraycık Kaplıcası ile Eskihisar Kaplıcası, Demirci ilçesinde bulunmaktadır. Bu kaplıcalar Manisa’nın en fazla rağbet gören şifalı su kaynaklarıdır. Sularının özellikleri itibarı ile sodalı ve sıcak maden suları kategorisinde değerlendirilmektedir. Radyoaktivite bakımından yüksek sular grubundadır. Banyoları; kalp ve damar, solunum, romatizma ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçme olarak da; mide, safra kesesi, bağırsakve karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir.
Şehitler Kaplıcası ile Acısu Maden Suyu, Kula ilçesindeki önemli şifalı su kaynaklarıdır. Bunlardan, Acısu Maden Suyu debisi oldukça yüksek bir kaynaktır. Kaynakta saatte 6000 şişenin dolumu yapılabilmektedir.Kula’nın bir diğer şifa kaynağı da Emir Kaplıcası‘dır. İlçe merkezine 20 km mesafede Gediz Çayıkenarında konumlanmaktadır. Kaplıcanın etrafındaki eski hamam yıkıntılarından Romalılar döneminden beri işletildiği anlaşılmaktadır. Suyunun özelliği sodyum bikarbonat ve karbondioksit içermesidir. Sıcaklığı 54derece, radyoaktivitesi 0.75 eman, pH değeri 6.62’dir. ‘
UrganlıKaplıcaları, Turgutlu’ya bağlı Urganlı beldesinde bulunan kaplıca Turgutlu merkeze 24km Urganlı’yada 4 kmuzaklıktadır. Denizden 70 metreyükseklikte, geniş bir alana yayılmış olan çok sayıda su kaynağından oluşmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu kaynaklar Lidyalılar döneminden beri kullanılmaktadır. Osmanlı döneminde ise evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bahsettiği önemli bir kaplıca olarak bilinmektedir. Beş grup kaynaktan oluşan kaplıca; Asıl Kaynak, Tepe Kaynağı, Evliya Çelebi Kaynağı, Uyuz Hamamı ve Kırkdamlılar Hamamı adıyla bilinmektedir. Asıl kaynağın ve Tepe kaynağının içeriğinde, bikarbonat, sodyum ve karbondioksitbulunmaktadır. Diğer iki kaynak ise bikarbonat ve sodyumludur. Kırkdamlılar kaynağı da bikarbonat, hidrojen sülfür, sodyumve karbondioksit içermektedir. Sıcaklıkları 50 ve 76 derece arasında değişmektedir. Radyoaktiviteleri 0.24 ile 4.5 eman, pH değerleri 6.38 ile 6.78 civarındadır. Beş kaynağın suyunun özellikleri aşağı yukarı aynıdır. Banyoları, rahatlatıcı ve ağrı kesici özelliğe sahiptir. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Tüm bu tedaviler içmelerle desteklendiği taktirde daha etkili sonuç vermektedir. Kaplıcanın oldukça nitelikli tesisleri bulunmaktadır.
Salihli Manisa’nın kaplıcalar bakımından en ünlü ilçesidir. Salihli’deki kaplıcaları inceleyecek olursak;
Şart Kaplıcası ve Çamuru;Salihli ilçe merkezine 11 km mesafededir. Deniz seviyesinden 410 metre yükseklikte bir yeryüzü cennetinde konumlanmaktadır. Meşhur KiepertHaritası’nda Şart Kaplıcası antik çağdaki “Sardes Banyoları” olarak gösterilmektedir. Araştırmacılar da kaplıcanın Lidyalılardan beri işletildiği konusunda fikir birliğindedir. Ülke çapında bilinen kaplıcalar kükürtlü ılıcalar ve içmeler kategorisinde değerlendirilmektedir. Banyoları; romatizma, cilt hastalıkları, solunum yolları ve kadın hastalıkları için oldukça şifalıdır. İçme olarak değerlendirilmeyen suları içildiği taktirde mide sorunlarını hafifletmeye yaramaktadır.
Kurşunlu Kaplıcaları;Salihli’de bulunan ikinci büyük kaplıcadır. Salihli merkeze 6 km mesafede bulunan kapıca 4 farklı kaynaktan oluşmaktadır. İlki Kurşunlu Hamamı: sıcaklığı en yüksek olan kaplıcadır. 91 derece olan suyu 71,5 dereceye kadar soğutulduktan sonra banyolara verilmektedir. Suyun özelliği sodyum ve bikarbonatlı oluşudur. İkincisi Uyuz Hamamı; kalsiyum ve bikarbonatlıdır. Cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Üçüncüsü Açıkdere Hamamı’dır. Sodyum ve bikarbonatlı suyu vardır. Dördüncüsü ise İçme Kaynağı; Kalsiyum, sülfat, bikarbonat ve karbondioksit içermektedir.
Banyoları, romatizmalı hastalıklar, siyatik ve lumbagoya iyi gelmektedir. Ayrıca kadın hastalıkları için de oldukça fazla ziyaretçi gelmektedir. Solunum ve cilt hastalıklarına da faydası olduğu bilinmektedir. İçme tedavisi ise midespazmlarına iyi gelmektedir. Kaplıcada dört adet genel tedavi havuzu, çok sayıda sıra banyo ve içme çeşmeleri bulunmaktadır.