E-posta

Kütahya kaplıcaları, Kütahya, ülkemizin önde gelen kaplıcalarını topraklarında bulunduran güzel bir ilimizdir. Öyle ki tarihi geçmişi 5000 yılı bulduğu düşünülen kaplıcaları dahi bulunmaktadır. Hatta termal suların tedavi edici özelliğinin halk tarafından kullanıldığı ilk Anadolu kentidir diyebiliriz. Hem nitelik hem de nicelik açsından oldukça zengin şifalı su kaynakları bulunan Kütahya’da aynı zamanda kaplıca turizmi de oldukça gelişmiştir.

Başta il merkezi olmak üzre Tavşanlı, Gediz, Emet ve Simav ilçeleri birer  şifalı su cennetidir. Bu özel kaplıcaları inceleyecek olursak;

Yoncalı Kaplıcaları ve Çamur Banyosu:Kütahya’ya 16 km mesafede bulunan kaplıca Yoncalı köyü sınırları içindedir. Yaklaşık 500 dönümlük bir arazi içinde bulunan kaplıca çam ve meşe ormanları ile çevrili doğa harikası bir mesire alanının ortasındadır. Kaplıca oldukça zengin kaynaklardan beslenmektedir. Bu kaynaklar birbirine benzeyen özellikler göstermektedir.  Bu kaplıcalar toprak kalevili, acı ve bikarbonatlı sular grubundandır. Mineralizasyonu düşük oligometalik özellik göstermektedir. Bu suların bir başka özelliği ise organik kaynaklı ve binlerce yıldan beri biriken tortulara karıştığı için bulunduğu yöreye has farklı bir zenginlik olan çamurlar oluşturmasıdır. Suların etkilerini bir kat fazla arttıran bu çamur banyo yapılacak sıcaklık olan 40 dereceye sahiptir. Tamamen doğal yöntemlerle oluşan çamur banyoları eklemler ve ağrıyan bölgeleri yatıştırmakta son derece etkilidir. Yanı sıra deri ve kadın hasatlıklarına karşı şifalıdır.

Kütahya’nın bir diğer önemli kaplıca grubu da, Eskişehir karayolu üzerindeki, Sabuncupınarmahallesinde bulunan KızılsinlerKaplıcası‘dır. Halk arasında ‘Ilıcaköy Kaplıcası’ veya ‘Harlek Kaplıcası’ olarak da bilinmektedir.  Kaplıcanın bulunduğu yer deniz seviyesinden 1050 metre yüksekliktedir. Ormanlık bir alanda ve bir vadinin etrafını çeviren termal tesisi ve villalardan oluşan tipik bir kaplıca köyüdür. Kaplıcayı oluşturan çok sayıda hem sıcak hem de soğuk su kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynakların özellikleri genel olarak birbirine benzemektedir. Sıcaklıkları 23 ile 43 derece arasında değişmektedir. Her mevsim kür uygulama imkanı bulunan ender kaplıcalardan biri olan Kızılsinler Kaplıcaları oligometrik içmeler gurubundandır. İçeriğinde kalsiyum bikarbonat, sülfat ve magnezyum bulunmaktadır. Banyo tedavisi romatizmal hastalıklara, nevralji ve nevrite faydalıdır. Açık havada uygulanan banyolar ise çocuk felci ve kemik zayıflıklarına, cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Kadınlar hamamındaki Göz Suyu da adından da anlaşılacağı üzere göz hastalıklarına karşı şifalıdır.

Ilıcaksu Şifalı Suyu Kütahya’nın Domaniç ilçesindebulunan ve bölge halkı tarafından yoğun ilgi gören bir sıcak su kaynağıdır. Aynı zamanda bulunduğu yer bir mesire yeridir. Ona benzer şekilde Tavşanlı’daki Göbel Kaplıcası da sağlık ve dinlenme alanı olarak kullanılan yerlerdir.

Göbel Kaplıcası;Tavşanlı ilçe merkezine 7 km mesafede bulunan Göbel köyü sınırları içindedir. Maden oranı düşük sular grubundandır. İçeriğinde kalsiyum, bikarbonat ve magnezyum bulunmaktadır. Sıcaklığı 38 derece civarındadır. Mineral oranı düşük toprak kalevili, gazsız maden suyudur. Genel olarak sofra suyu şeklinde kullanıma uygundur. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe de sahiptir.  Bu nedenle böbrek taşlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Banyo tedavileri ise çocuk felçleri, kırık çıkık ve cilt hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Kaplıcanın 4 adet büyük tedavi havuz ile çok sayıda sıra banyosu bulunmaktadır. Zengin sosyal ve konaklama tesisleri mevcuttur. 500’ün üzerinde yatak kapasitesi olmasına rağmen her yıl çok sayıda kişi çevrede kamp çadırı kurmaktadır.

Kütahya’nınşifalı sular yönünden zengin bir diğer ilçesi olan Gediz, her karışından fışkıran şifalı suları ile meşhur bir ilçedir. Hem Gediz Ovasında hem de Murat Dağındaki kaynaklar yalnız bölgeye değil ülkenin dörtbir yanından gelen vatandaşlara şifa dağıtmaktadır. Bu kaynakların başlıcaları;

Gediz Ilıcası: Gediz’in ilçe merkezine 20 km mesafede, Simav karayolu üzerindedir. Bulunduğu yer deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte çam ağaçlarıyla süslü bir vadidir. Üç farklı kaynaktan oluşmaktadır. Bu kaynaklar, ‘Buğuldak’, ‘Kara Hasan’ ve ‘Traverten’ isimli kaynaklardır. Suların sıcaklığı 78-79 derece civarındadır. Suları sodalı ve sıcak maden suları kategorisinde değerlendirilmektedir.  Banyo tedavisi, tüm kas rahatsızlıklarına, kasılmalara ve ağrılara iyi gelmektedir. İçme olarak da karaciğer ve böbreklere oldukça faydalıdır.

Murat Dağı Kaplıcaları: Gediz ilçe merkezine30 km mesafede bulunan Uğurluca köyündedir. Kaplıcanın bulunduğu yer denizden 1450 metre yüksekliktedir. Çam ormanları ile çevrili bir bölgede yer alan kaplıca yalnızca suyu ile değil temiz havası ile de şifa dağıtmaktadır. Üç farklı kaynaktan beslenen kaplıca kalsiyum sülfat içeren içmeler grubunda değerlendirilmektedir. Banyoları, romatizma, nevralji, sinirsel ve ruhsal hastalıklar, kadın hastalıklarıve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. İçme olarak değerlendirildiğinde ise safra kesesitaş oluşumuna neden olan etkenleri ortadan kaldırmakta ve aynı şekilde böbrek taşlarının düşmesini de kolaylaştırmaktadır.

Arapoğlu Maden Suyu: Murat Dağı’nda bulunan Arapoğlu Yaylasında kaynayan bir şifalı sudur. Özellikleri böbrek ve idrar yollarındaki kumların dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Soğuk bir sudur ve yalnızca içme olarak kullanılmaktadır.

Kütahya’nın şifalı sular bakımından zengin bir diğer ilçesi de Simav’dır. Esasen Simav’ın kaplıcaları ile doğal güzellikleri de son derece ünlüdür. Simav’ın doğu batı istikametinde bulunan fay hattı üzerinde kaynayan şifalı suları bölgenin tektonik yapısı nedeniyle zaman zaman kaybolmaktadır. Ancak pek çoğu belli bir süre sonra yine aynı yerden çıkmaktadır. Simav’daki kaplıcaları inceleyecek olursak;

Eynal Kaplıcaları; Simav’ın ilçe merkezine 4 km mesafede bulunan Eynal köyündedir. Kaplıcadaki kaynaklar Gölcük Dağının eteklerinde bulunan oldukça geniş bir araziye yayılmış durumdadır. Kaplıcabölgesinin denizden yüksekliği yaklaşık 850 metredir. Kaplıcanı tarihinin oldukça eskilere dayandığı bulunduğu bölgedeki yıkıntılardan ve tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Enyal Kaplıcaları pek çok kaynaktan oluşmaktadır. Bu kaynakların sıcaklıkları 43 ile 83 derece arasında değişmektedir. Radyoaktiviteleri 13 eman, pH değerleri ise 6.36 ile 8.46 arasındadır. Banyoları, romatizmal rahatsızlıklar, nevraljive kadın hastalıklarına, kırıkçıkık sekellerine iyi gelmektedir. Cilt hastalıklarına karşı şifalı olduğu da bilinmektedir.

Naşa Kaplıcaları ve Çamur Banyoları: Simav’a 7 km mesafede, Simav-Dağardı-Bursa yolu üzerinde, Naşa köyü sınırları içindedir. Zengin şifalı su kaynakları olan Simav’ın, Eynal Kaplıcalarının beslendiği fay hattı Naşa kaplıcalarının da çıkış noktasıdır.  Acı ve bikarbonatlı suyu; kalp ve damar hastalıklarına, bilhassa damar sertliği ve tansiyona da şifalıdır. Ayrıca cilt sorunlarını giderici çamur banyoları da bulunmaktadır.

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir