E-posta

Isparta kaplıcaları ,Ege ve Akdeniz Bölgelerini kesiştiği noktada bulunan ve Göller Bölgesi şehirlerinden biri olan Isparta şifalı su kaynakları bakımından zengin bir bölgede konumlanmaktadır. Ancak bu suların ortaya çıkarıp değerlendirilmesi konusunda yeterli ilgiyi görememiştir. Isparta şehri kaplıcalardan ziyade içmeler bakımından zengindir. Bu içmelerin sağlık turizmine kazandırılması ve tanıtımının yapılması yerel haldeki bu suları ulusal çapta bilinirlik kazandıracaktır.

Isparta şehrimizin sınırlarında bulunan şifalı sular özellikle belli başlı ilçelerde toplanmıştır. Bunları inceleyecek olursak;
Tota İçmesi: Isparta’ya 20 km mesafede bulunan Sütçüler ilçe sınırları içindedir. Şifalı suyu mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Değirmendere İçmesi: Isparta’nın Keçiborlu ilçesine 2 km mesafede bulunmaktadır. Yöre halkı tarafından ‘Değirmendere Acı Suyu’ olarak da bilinmektedir. Şifalı suyu başta mide hastalıkları olmak üzere sindirim sistemini rahatlatıcı özelliktedir.

Kükürtlü Kaynar Suyu:Yine Keçiborlu ilçe sınırları içinde olan şifalı bir sudur. Halk arasında ‘Keçiborlu Kükürtlü Kaplıcası’ olarak da bilinmektedir.  Bulunduğu bölgede zengin kükürt yataklarının bulunması, şifalı suyun da özelliğinde belirleyici olmuştur. Başta cilt rahatsızlıkları olmak üzere romatizma ve kireçlenmeye iyi gelmektedir.

Sava Suyu İçmesi: IspartaMerkez ilçeye bağlı olan Savköy sınırları içinde yer almaktadır. Başta romatizma olmak üzre oldukça fazla hastalığa şifa kaynağı olan zengin özelliğe sahip bir sudur.

Sinap Suyu İçmesi: Isparta merkeze 8 km mesafede yer alan oldukça şifalı bir sudur. Sava Suyuna benzer şekilde romatizmal rahatsızlıklara iyi gelen şifalı bir sudur. Bu nedenle başta Isparta olmak üzere civar şehirlerden de oldukça rağbet gören bir kaynaktır.

Gönen İçmesi: Isparta’nın Gönen ilçesinde bulunan şifalı bir içme suyudur. Yerel içmeler arasında oldukça rağbet gören meşhur bir kaynak suyudur. Özellikle sezon arasında oldukça  fazlakişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Isparta denince göller akla gelmektedir. Bu göllerin en çok bilinenlerinden biri de Eğridir gölüdür. Eğridir ilçesindeki bu doğa harikası göl eşsiz doğasının yanında kumlarının şifalı oluşu ile de bilinmektedir. Aparkum plajı romatizma ve siyatik şikayeti olan hastaların en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında gelmektedir.

Isparta’ya bağlı Uluborlu Belediyesi, Kapıdağ bölgesindeki Üyüllü kaynağı üzerinde şişeleme tesisi kurarak kaynak suyunu piyasaya sürmüştür. Şifa kaynağı bu güzel su 1999 senesinden itibaren bölgede satılmaktadır. AquaPack adıyla Kuruçaybölgesinde kurulmuş olan tesislerde dolumu yapılan, bu mineral oranı düşük, yumuşak ve tatlı su ISO9001 belgesinin yanında HACCP Kalite Belgesine de sahiptir.

Önerilen makaleler