Hatay kaplıcaları, Ülkemizin güneyinde bulunan sınır ilimiz Hatay şifalı sular bakımından pek çok ilimize nazaran fakir bir ildir. Ancak nispeten az sayıdaki sularının kalitesi oldukça yüksektir. Bu durum yöre halkı tarafından bilinmektedir. Öyle ki yalnız ülke vatandaşlarımız değil sınır ötesinden pek çok kişi pasaportlarla giriş yaparak bu suların şifalı özelliklerinden faydalanmaktadır. Bu kaplıcaların en önemlisi ve en çok bilineni Reyhanlı Kaplıcasıdır. Bu kaplıca Reyhanlı ilçe merkezine 13 km mesafede bulunan Hamam beldesi sınırları içindedir. Deniz seviyesinden 120 metre yükseklikteki kaplıcanın bulunduğu nokta ağaçlarla kaplıdır. Kaplıca Türkiye-Suriye sınır bölgesinde olması dolayısıyla jandarma kontrolündedir. Bu nedenle bu suyun şifasından faydalanmak isteyenler izin almak durumunda kalmaktadır.
Yöre halkı tarafından ‘Reyhanlı Hamamı‘ veya ‘Hamamaş Kaplıcası‘ olarak bilinen bu su aynı özellikler sahip üç farklı kaynaktan oluşmaktadır. Kükürtlü kaplıca ve içmeler kategorisinde değerlendirilen su sodyum bikarbonat, kalsiyum sülfat, bromür ve hidrojen sülfür içermektedir.
Banyo olarak, romatizma, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları ve nevralji gibi rahatsızlıklara şifalıdır. Özellikle serpintileme ve koklama işlemi ile solunum yolları tedavisinde son derece etkilidir. İçme olarak da mineralizasyonu 1,5 gramın üzerinde olup karışık özellikteki bir maden suyudur. Suyun sıcaklığı 36 derecedir. Özellikle ağrılı hastalıkların tedavisi için oldukça rağbet gören bir kaynaktır.
Kaplıcada içinde iki farklı tedavi havuzu ve sıra banyolar bulunmaktadır. Hatay’ın Fransızlar tarafından işgali sırasında yaptırılmış olan tek katlı otel, 1983 yılında diğer yardımcı ünitelerle de zenginleştirilerek kalitesi arttırılmıştır. Otelin yatak kapasitesi 25’nin üzerine çıkarılarak daha geniş kitlelere hizmet vermesi sağlanmıştır.
Yalnız ülkemiz vatandaşlarının değil Suriye vatandaşlarının da ilgi gösterdiği diğer bir kaplıca da Erzin ilçesinde bulanan ve eski ismi Yeşilkent olan Erzin Ilıcası ile Erzin Maden Suyu ’dur. Erzin Ilıcası, ilçeye 3 kmmesafedeki Gökdere köyü sınırlarındadır. Adana-İskenderunyolunda 10 km mesafede bulunan bu kaplıca ve içme suyu, özellikle yaz tatili için bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Ilıcanın suyunun sıcaklığı 30 derecedir. Mide ve bağırsak rahatsızlığına iyi geldiği bilinen suyun mineralizasyonu 5 gramın üzerindedir. Suyun bileşenleri insan vücudunda belirli sistemlerin çalışmasında son derece etkilidir.
Ayrıca karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları için de oldukça faydalıdır. Ayrıca diyabet rahatsızlığı gibi metabolizma hastalıkları üzerinde de etkili bir sudur. Suyun en önemli özelliklerinden biri de toprak kalevili oluşudur. Bu özellikteki suların karaciğer, pankreas, safra kesesi ve bağırsak gibi iç organların çalışmasında etkili olduğu bilinmektedir. Erzin içmesindeki tuz ve sülfat anyonunda dahil olması ile bu etki katlanarak artmaktadır. Ayrıca suyun 24 derecelik sıcaklığı da farklı bir etki göstererek sindirim faaliyetlerine olumlu etki yapmaktadır. Tüm bunlara ek olarak 1 grama yakın karbondioksit içermesi de suyun oldukça kolay içimli ve lezzetli olmasını sağlamaktadır.
Erzin ılıcanın suyu içmesi ile neredeyse aynı özellikleri göstermektedir. Maden suyunun yanında sülfat oranında bir miktar artış, tuz miktarında da bir miktar düşüş görülmektedir. Bu durumda Erzin İçmesi içinde toprak kalevili ve acı bikarbonatlı su demek mümkündür. Aynı zamanda içeriğinde demir ve bromür bulunmaktadır. Sıcaklığı bir miktar daha yüksektir. Erzin Ilıcasının da içme olarak kullanılması mümkündür ve etkileri aynıdır. Harici uygulamalarda yatıştırıcı özelliği ile fayda sağlamaktadır. Ilıca üzerinde bulunduğu havuzun dibindeki bir noktadan kaynamaktadır. Havuzun yanında pek çok sıra banyo da bulunmaktadır. İçmelerin aktığı çeşmelere ve yeterli miktarda sosyal tesis de bulunmaktadır. 4 adet yüksek kapasiteli otelle birlikte 100 civarında pansiyon da bölgede hizmet vermektedir.
Başlamış Kaplıcası ile Başlamış Maden Suyu, Erzin ilçesinde bulunan farklı bir şifalı su kaynaklarıdır. Her ikisi kaynak da Erzin’e bağlı Başlamış köyü sınırlarındadır. Erzin Ilıca ve Maden Suyunun özellikleri ile nerdeyse aynıdır. Başta sindirim rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa şifa kaynağıdır. Bu nedenle yöre halı tarafından oldukça rağbet görmektedir.
Ek olarak Hatay’da bulunanBatıayazYaylasıdaüzerinde durulması gereken bir yerdir. Bu yaylada çıkan su ve yaylanın rutubetsiz atmosferi romatizma hastalığının tedavisinde son derece etkilidir. Ayrıca sindirimi de kolaylaştırmaktadır. Bu yayla ayrıca bölge haklının hafta sonlarını değerlendirdikleri mesire alanlarının başında gelmektedir.