E-posta

Çorum kaplıcaları Çorum’un gerek il merkezi gerekse ilçelerinde oldukça fazla şifalı su kaynağı bulunmasına rağmen, gerekli alt yapı ve yatırımların yetersiz oluşundan kaynaklı bu potansiyeli tam anlamıyla değerlendirilememektedir. Aynı şekilde maden ve içme sularının da yeterli ilgiyi gördüğünü söylemek mümkün değildir. Buna rağmen buradaki şifalı sular halk tarafından yoğun ilgi görmektedir. Şimdi gelin bu kaynakları inceleyelim.

Karacaviran Maden Suyu:Çorum kent merkezine 5 km mesafede Karacaviran köyü sınırlarında kaynayan bir sudur. Suyu idrar söktürücü özelliği ile bilinmektedir.

Arak Maden Suyu:Aynı şekilde Karacaviran köyü sınırlarından çıkan şifalı bir sudur.  Her iki su da benzer hastalıklara iyi gelmektedir.

Çayköy Kaplıcası: Çorummerkeze 15 km mesafedeki Çayköy sınırları içindedir. Yöre halkı tarafından ‘Çay Kaplıcası’ veya ‘Çayköy Hamamı’ olarak da anılmaktadır. Suları başta romatizma olmak üzere birçok hastalığa karşı şifalıdır. Kaplıca dahilinde yüzme havuzunun da olduğu bir sosyal tesis bulunmaktadır.

Meşe Ilıcası: Çorum halkı tarafından en çok bilinen şifalı su kaynaklarının başında gelmektedir. Halkın yoğun ilgisi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Aşağı Yoncalı İçmesi:Çorum’un Bayat ilçesi sınırlarındaki bir içmedir. Suyunun özelliği mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelesi ile bilinmektedir.

Manastır Kaplıcası ve İçmesi:Çorum’un Sungurlu ilçesine 4 km mesafededir. Suyunun tadı acıdır ve tuz oranı yüksektir. Bu durum içimi zorlaştırsa da şifa oranını arttırmaktadır.  Başta karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları olmak üzere diyabete de iyi gelen bir sudur.

Laçin Hamamı ile Laçin Sarılık Suyu Kaplıcası: Çorummerkeze 28km mesafedeki Laçin ilçesi sınırlarındadır. Başta sarılık hastalığı olmak üzere idrar yolu hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Çorum ilimizin en meşhur kaplıcası Mecitözü ilçesi sınırlarında bulunan FigâniKaplıcasıdır. Çorum merkeze 48 km, Mecitözü’ne ise 16 km mesafede bulunan Figâniköyü sınırlarındadır. Bulunduğu yer denizden750 metreyüksekliktedir. Yapılan araştırmalar kaplıca tarihinin Hitit dönemine kadar dayandığını göstermektedir. Suyu idrar söktürücü özelliğinin yanında romatizma, siyatik ve kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.

Çorum’daki diğer bir meşhur kaynak ise Kargı’daki Tekkesin Maden Suyu ‘dur.Kargı’ya bağlı Gökçedoğan köyüne 1 km mesafededir. Halk arasında Gökçedoğan Maden Suyuolarak da bilinmektedir. Suyun sıcaklığı 17 derecedir ve içme olarak kullanılmaktadır. Mineral oranı yüksek olan bu su özellikle metabolizma hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Şeker hastalığı başta olmak üzeregut ve obeziteye karşı şifalı bir sudur. Bunlara ek olarak sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır ve mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenlenmesinde etkilidir. Safra kesesinin ve karaciğer fonksiyonların da düzenlenmesinde etkili olan suyun sağlık kaynağı pek çok özelliği bulunmaktadır. Ayrıca mineral oranı oldukça yüksek oluşundan dolayı düşük miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Önerilen makaleler