E-posta

Çankırı kaplıcaları, Çankırı, ülkemizin Orta Anadolu bölgesinde bulunan ve şifalı sular bakımından zengin bir ilidir. Ağırlıklı olarak Kurşunlu ve Çerkeş ilçelerinde toplanan bu suların haricinde il genelinde hemen hemen bütün ilçelerde az sayıda olsa da kaplıca bulunmaktadır. Ancak Çankırı’nın termal su ve içmelerinden tam kapasitede faydalanabilecek düzeyde yatırım henüz mevcut değildir.

ÇankırıMerkez ilçesindeki şifalı su kaynağı olanİldızım İçmesi ve Maden Suyu bulunmaktadır. Bunun yanında şifalı sular bakımından zengin ilçesi olan Kurşunlu’nun kaplıcalarını inceleyecek olursak;

Karacaviran Kaplıcası: Kurşunlu yakınlarındaki bir kaplıcadır. Cilt hastalıklarına karşı şifalı bir sudur.

Acısu İçmesi: Kurşunlu merkeze 5 km mesafededir.  Suyu mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Hışıldayı İçmesi: Kurşunlumerkeze 30 km mesafededir. Özelliği, sindirim rahatsızlıkları ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmesidir.

Kurşunlu’da, Şıhlar Nezle Suyu adı altında her biri farklıhastalığa şifa kaynağı olanIlıslık Maden Suyu, Kurşunlu İçmesi, Çapar Maden Suyu bulunmaktadır. Ayrıca yine tarihi eskilere dayanan Çavundır Kaynakları da inceleyeceğimiz şifalı su kaynakları arasındadır.

Kurşunlu’ya 8 km mesafedeki Çavundır köyü sınırları içinde yer alan bu kaynaklar, eski çağlardan kalma kalıntılar içinde yer almaktadır. Bunlar;

Çavundır Hamamı: Şifalı su, hamam havuzunun ortasından kaynamaktadır.  Sodyum bikarbonatlı ve karbondioksitli sular grubundandır. Mineralizasyonu oldukça yüksektir. İçme olarak da kullanılmaktadır.

Çavundır İçmesi: Şifalı sular hamamın 100 metre yakınındaki bir noktadan kaynamaktadır ve debisi oldukça yüksek bir sudur. Suyun içeri hamam suyuna eşdeğerdir ancak soğuk bir sudur. Mineral oranı da kaplıcaya göre düşüktür. Mide, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarını rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Çavundır Kaçak Kükürtlü Kaynak:Mineral oranı yüksek sodyum bikarbonatlı bir maden suyudur. Diğer kaynakların iyi geldiği hastalıkların yanında dolaşım ve solunum bozukluğuna, sinir yorgunluğuna, romatizmaya, cilt ve ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Ilgaz ilçesi de Çankırı’nın doğal güzelliklerinin yanında yer altı suları bakımından zengin bir ilçesidir.

Ödemiş Kaplıcası: Ilgaz merkeze 4 km mesafede Ödemiş köyü sınırlarındadır. Mide rahatsızlıkları için önerilen şifalı bir sudur.

Kazancı Kaplıcası: Ilgaz’a 14 km mesafedeki Kazancı köyü sınırları içindedir. Kazancı Maden Suyu ile aynı yerden kaynamaktadır.

Çerkeş ilçesi de Çankırı’nın şifalı suları ile ünlü bir ilçesidir.

Acısu Kaplıcası; Çerkeş’e 3 km mesafedeki İmanlar Köyü sınırlarında kaynamaktadır. Şifalı suyu bağırsak hastalıklarının tedavisinde etkili bir kaplıcadır.

Kös Kaplıcası; Çerkeş’in Bedii köyü sınırları içindedir. Cilt hastalıklarına ve romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Çankırı’nın farklı ilçelerinde dağınık haldeki kaplıcaları sıralayacak olursak;

Bayramören İçmesi: Çankırı’nın Bayramören ilçesindeki önemli bir kaplıcadır. Yöre halkı tarafından Bayramören Maden Suyu olarak da anılmaktadır.Suyu sülfatlı ve sıcak maden suları kategorisinde değerlendirilmektedir. Ayrıca beslenme bozuklukları başta olmak üzere mide ve bağırsak rahatsızlıklarında etkili bir sudur.

Kavakköy İçmeleri: Çankırı’nın Yapraklı ilçesine bağlı Kavak köyü sınırlarındadır. Yerel halk tarafından iyi bilinen ve çokça ziyaret edilen şifalı bir sudur.

Kükürt Köyü Kaynağı: Çankırı’nın Atkaracalar ilçesine bağlı Kükürt köyü sınırlarında bulunan bir kaplıcadır. Suyunun özellikleri siğil, damar sertliği, romatizma ve kalp yetmezliğine iyi gelmesi ile bilinmektedir.

Karakoçaş Kaplıcası ile Karakoçaş Maden Suyu: Çankırı’nın Şabanözü ilçesi sınırlarında yer alan şifalı bir sudur.  Kaplıca suyunun sıcaklığı oldukça yüksektir. Ayrıca farklı bir kaynaktan kaynayan soğuk su damaden suyu olarak kullanılmaktadır.

Buğuviran Maden Suyu: Çankırı’nın Orta ilçesinde bulunan şifalı bir kaynak suyudur.  Suyu çok çeşitli hastalıklara şifalı olması ile bilinmektedir.

Önerilen makaleler