Bolu kaplıcaları, Bolu, Batı Karadeniz Bölgesinde, kaplıcaları ve şifalı suları bol olan güzel bir ilimizdir. MTA’nın taramaları neticesinde Bolu Merkez olmak üzere, Mengen, Göynük, Gerede, Seben ve Mudurnu’da oldukça zengin şifalı su yatakları bulunmuştur. Bu değerli maden suları bolunun eşsiz çam ormanları ve doğa güzellikleri ile birleşince şehri bir turizm cenneti haline getirmektedir.
Öncelikle kaplıca ve içmeler bakımından en zengin bölge olan Bolu Merkezin incelenmesi gerekmektedir. Bolu-Kıbrısçık karayolu üzerinde bulunan Karacasu köyü Turizm Bakanlığı tarafından Termal Turizm Bölgesi ilan edilmiştir. Bolu Kaplıcaları olarak anılan bu bölgede, Büyük Kaplıca ile Yeni Termal Otel, Küçük Kaplıca ve Sağlık Bakanlığı’na ait Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi olmak üzere dört farklı tesis bulunmaktadır.
Büyük Kaplıca: Maden oranı düşük ılıca ve içmeler kategorisinde değerlendirilmektedir. Doğu ve Batı kaynağı olarak iki farklı noktadan kaynamaktadır. Batı kaynağının radyoaktivitesi, civardaki kaynaklaranispeten oldukça fazladır.
Bolu Termal Otel: Üç yıldızı bulunan tesis modern bir yapıya sahiptir. Esasen Bizans’tan kalma eski hamamlar üzerine inşa edilmiştir. Tesiste dört tedavi havuzu ve iki büyük dinlenme odası mevcuttur.
Küçük Kaplıca:Az miktarda demir bulunduransuyu, Büyük Kaplıca ile benzerlikler göstermektedir. Küçük Kaplıca da Doğu ve Batı olmak üzere iki kaynaktan beslenmektedir. Tesiste bir tane tedavi havuzunun yanı sıra 33 tane de sıra banyo bulunmaktadır.
Bu üç kaplıca da romatizma, siyatik, kadın hastalıklarına iyi gelen özelliğe sahiptir. İçme olarak tavsiye edilmemesine rağmen idrar söktürücü bir özelliğe sahip olduğu bilinmektedir.
Kökez Doğal Kaynak Suyu: Bolu-Kıbrısçık karayolu üzerinde, merkeze 5 km mesafededir. Çam ormanları ile kaplı ve Gölcük Gölü’ne yakın olan bu kaynak aynı zamanda oldukça fazla rağbet gören bir mesire yeridir.
Ömerler Maden Suyu: Bolu merkeze bağlı Ömerler köyü sınırlarında bulunan zengin bir maden suyudur. Suyu karbondioksit içeren, magnezyumlu ve kalsiyum bikarbonatlı bir sudur. Soğuk sular kategorisinde değerlendirilir. Kalp-damar ve solunum yolları rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Berkköy Maden Suyu: Merkeze bağlı Berk köyü sınırlarındadır. Yöre halkı tarafından ‘Berki Kebir Maden Suyu’ olarak anılmaktadır. Kalp-damar hastalıkları ve solunum yollan hastalıklarına şifalı bir sudur.
Kokar Maden Suyu: Bolu şehir merkezinde kaynayan kükürtlü bir sudur. Romatizmal hastalıklarda, solunum yolları ve beslenme bozukluklarında şifalı etkisi olan bir maden suyudur.
Kınık Acı Suyu: Bolu merkeze bağlı Ilıcakınık köyü sınırları içindedir. Sodalı ve soğuk maden suları grubundandır. Solunum ve kalp-damar rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Çepni Maden Suyu: Bolu merkeze bağlı Çepni köyündedir. Yüksek oranda karbondioksit içermektedir. Karaciğer ve safra kesesi, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Mudurnu da şifalı sular bakımından en az Bolu merkez kadar zengin bir bölgedir. İlçenin kendi adıyla anılan kaplıcalarının yanında Gürçam Kaplıcaları da son derece ünlüdür.
Mudurnu Kaplıcaları: Mudurnu merkezde bulunan, tıpkı Bolu Kaplıcaları gibi birkaç kaplıcanın bir arada bulunduğu termal bir merkezdir.
Babas Kaplıcaları: Mudurnu merkeze 2 km mesafededir. Yöre halkı tarafından ‘Kocababas Kaplıcaları’ alarak da bilinmektedir. Kocababas ve aşağı Kocababasolarak adlandırılan iki kaynaktan kaynamaktadır. Tesis bakımından oldukça zengin olan bu kaplıca ülkenin hemen hemen her noktasından ziyaretçi kabul etmektedir.