Bitlis kaplıcaları, Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Bitlis’te, pek çok kaplıca bulunmakla birlikte yeterli ölçüde tanıtılmadığı için bilinmemektedir. MTA’nın tetkikleri ile başta il merkezi olmak üzere ilçelerinde de pek çok su kaynağına ulaşılmıştır. Merkez ilçede ağırlıklı olarak kaplıca kaynakları bulunmuş, ilçelerde ise zengin maden suyu yataklarına rastlanılmıştır. Yapılan taramalarda Bitlis’te böbrek ve göz rahatsızlıklarına ender rastlanılması, buradaki şifalı sulardan kaynaklandığı konusunda uzmanları birleştirmektedir. Bu kaynakları inceleyecek olursak;
Alemdar (Kaplıcası) Çermiği: Bitlis şehir merkezindedir. Cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir
Köçür Çermiği: Bitlis şehir merkezindedir. Yöre halkı tarafından ‘Küçük Kaplıca’ olarak bilinmektedir. Suyu, romatizma başta olmak üzere cilt hastalıklarına da şifa kaynağıdır.
Çim Çermiği: Merkez Hersan mahallesinde konumlanmaktadır. Özellikle kulak ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
Değirmen Çermiği: Bitlis Kent Merkezindedir ve cilt hastalıklarına şifadır.
Sabkür Çermiği: Bitlis’e yakın bir bölgeden geçen Rabat Çayı kıyısındadır.Suyu ciltrahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Köprüaltı Çermiği: Şehir merkezinden geçen Bitlis Çayı kenarındadır. Cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Yılan Dirilten İçmesi: Şehir merkezinde, sindirimi rahatlatan özelliğe sahip bir maden suyu kaynağıdır.
Acısu Çermiği: Şehir merkezine 2 km mesafede, bölgede bilinen bir kaynaktır. Halk arasında ‘Acı Su’ olarak da bilinen, mineral oranı düşük ve sülfatlı su grubundadır. Böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. Antioksidan özelliği yüksektir.
Yam Acı Suyu: Bitlis Merkeze bağlı Yam köyü sınırlarındadır. Romatizmaya, cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçme olarak da böbrek rahatsızlıklarına karşı şifalıdır.
Ilıca Kaplıcası: Bitlis merkeze bağlı Sinekli beldesinin Ilıca köyündedir. Yöre halkı tarafından ‘Ilıcak Kaplıcası’ ya da ‘Ilıcaköy Kaplıcası’ olarak da bilinmektedir. Suyu sodyum klorür, sülfat, florür, hidrojen sülfür içeren, hipotermal, hipotonik özelliğe sahiptir. Başta romatizmal hastalıklar olma üzere kadın ve cilt hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Bitlis ve civar ilçelerinde bulunan kaplıcalar oldukça fazladır. Ancak yerel yönetimler tarafından yeterli ilgi gösterilmemiştir ve tesis yetersizliğinden bölge ekonomisine katkısı düşük durumadır. Buna rağmen yöre halkı bu sulara oldukça rağbet göstermektedir.
Bitlis merkezinin dışında Güroymak ilçesinde de oldukça meşhur kaplıcalar bulunmaktadır.
Çukur Kaplıcası: Güroymak’ın Çukur beldesinin Budaklı köyü sınırlarındadır. Bitlis şehir merkezine 42 km mesafededir. Suyu sodyum, kalsiyum, bikarbonat, magnezyum, demir ve bromür içermektedir. Çok çeşitli rahatsızlıklara iyi gelen şifalı bir sudur. Diyabet ve sinir sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere, anemi, dolaşım bozuklukları, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı şifalı olduğu bilinmektedir. Kaplıcada 72yatak kapasiteli bir otel bulunmaktadır.
Güroymak Kaplıcası: Güroymak’a bağlı Gölbaşı beldesi sınırları içindedir. Volkanik bir araziden kaynayan su pek çok derde deva olarak bilinmektedir.
Nemrut Çermiği: Güroymak ilçesinde, Nemrut Dağı eteklerinde konumlanmış bir kaplıcadır. Adı da bulunduğu konumdan gelmektedir. Bitlis kent merkezine 40 km mesafededir. Suyu romatizmal rahatsızlıklara ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.