E-posta

Bingöl kaplıcaları, Termal su kaynakları bakımından oldukça zengin olan fakat tesis yetersizliği nedeniyle kısıtlı ölçüde yararlanılan şehirlerimizden biri de Bingöl’dür. MTA’nın tetkikleri ile Bingöl Merkez, Genç Karlıova ve Kiğı ilçelerinde jeotermal su tespit edilmiş ve sondajlanarak halkın kullanımına sunulmuştur. Özellikle Ilıcalar bölgesinde bulunan kaplıcalar, bölgeden pek çok ziyaretçiyi Bingöl’e çekerek kent ekonomisinde önemli katkıda bulunmaktadır.

Kös Kaplıcası: Bingölmerkeze 25 km mesafede, Ilıcalar bölgesi diye bilinen Kös köyü sınırları içindedir. Eski adı Fahran olan bölge halk arasında Tahran Kaplıcası olarak da anılmaktadır. Bingöl’ün bilinen kaplıcaları arasında olduğu ve Bingöl Merkeze de yakınlığı nedeniyle bir adı da Bingöl Kaplıcasıdır. Sık ağaçlarla kaplı bir orman içinde bulunan kaplıca ayrıca Doğu Anadolu’nun en iyi kaplıcası kabul edilmektedir. Banyoları bikarbonat, sodyum, kalsiyum, bromür ve arsenik içermektedir. Motellerdeki kaynak ise Sodyum ve kalsiyum bikarbonatlı,sülfatlı bir sudur. Romatizmal rahatsızlıklar başta olmak üzere siyatik ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçme olarak da karaciğer, safrakesesi, mide ve bağırsak faaliyetlerini düzenleyici etkisi vardır.

Bingöl’ün Genç ilçesi debaşta cildiye olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen kaplıcaları ile ünlüdür.

Haçyan Çermiği: Genç ilçesine 30 km mesafede bulunan Haçyan köyü sınırlarındadır. Cilt sorunlarına şifa olan bir suyu vardır.

İngan Çermiği: Yine Genç ilçesinin İlçenin İngan köyü sınırlarındadır ve cilt hastalıkları için şifalı bir suyu vardır.

Dikpınar Ilıcası: Genç ilçesinin batı yönünde konumlanmaktadır. Tesisi son derece kısıtlı olmasına rağmen cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Bingöl’ün Karlıova ilçesi de jeotermal su kaynakları bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Bu kaynakların en bilineni aynı zamanda bir mesire alanı olan Kaynarpınar Ormanları Şifalı Sularıdır. Aynı şekilde Çerme köyündeki Çerme Ilıcası da bölgedeki şifalı suların başlıcasıdır. Her iki suda romatizmal rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Sular doğal bir şekilde açıktan akmakta ve çevresinde hiçbir tesis bulunmamaktadır.

Bingöl’ün Kiğı ilçesinde bölgede meşhur olan iki su kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Kiğı Maden Sularıdır.  İkincisi ise Harar Kaplıcasıdır. Sabırtaşı Köyü sınırlarında yer aldığı için çevrede Sabırtaşı Kaplıcası olarak da bilinmektedir. Harar Kaplıcası Genç ilçe merkezine 20 km mesafededir. Sabırtaşı köyünün eski adı Harar olduğu için halk arasında Horhor Kaplıcası olarak da anılmaktadır. Suyu yüksek oranda kükürt içermektedir ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Yeterli ölçüde tesisi olmamasına rağmen bölge halkının sıkça ziyaret ettiği kaplıcalardandır.

ingöl, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. Doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle ünlüdür, ancak termal kaplıcalar açısından sınırlı bir seçenek sunmaktadır. Bingöl’de termal turizm konusunda bilinen özel bir tesis bulunmamaktadır.

Eğer termal turizm deneyimi yaşamak isterseniz, Bingöl’e yakın diğer illerdeki kaplıcalara veya termal merkezlere yönelebilirsiniz. Örneğin, Elazığ ve Erzincan illeri, Bingöl’e yakın ve termal turizm açısından daha gelişmiş seçeneklere sahiptir. Bu illerdeki kaplıcalar, termal suları ve sağlık turizmi imkanlarıyla tanınır.

Bingöl veya çevresindeki termal turizm hakkında daha fazla bilgi almak için yerel turizm rehberleri, turizm büroları veya internet kaynaklarından faydalanabilirsiniz. Bu kaynaklardan, size en yakın ve ulaşılabilir olan termal merkezler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir