Bartın kaplıcaları, Batı Karadeniz Bölgesi’nin tarihi ve turistik zenginliklerle dolu şirin kenti Bartın şifalı su kaynakları bakımında aynı zenginliğe sahip değildir. Karadeniz bölgesinin genel özelliği olarak sahip olduğu az sayıdaki su kaynağı da “maden suyu” özelliği taşımaktadır. Bu su kaynaklarını inceleyecek olursak bunlar Bartın Dereköy Maden Suyu ve Bartın Demirci Maden Sularıdır. Bartın İli Termal Kaplıcaları.
Bartın Dereköy Maden Suyu: Bartın’a bağlı Dereköy sınırları içinde yer almaktadır. Şifalı suyu bağırsak, safrakesesi ve mide rahatsızlıklarında iyi gelmektedir. Sıcaklığı 14 derece, debisi 0.2 lt/sn’dir. Suyun içeriği magnezyum, sodyum, bikarbonat ve klorür bakımından zengindir.
Bartın Demirci Maden Suları; Amasra’ya bağlı Demirci Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Sıcaklığı 22derece, debisi 0.59 lt/sn’dir. İçeriğinde bol miktarda magnezyum, sodyum, bikarbonat, klorür ve florür bulunmaktadır. Başta sindirim sistemi olmak üzere dolaşım sistemi ve hormonlar üzerinde etkili bir sudur.
Bartın şehrimizin en az maden suları kadar şelaleleri de ünlüdür. Bu şelaleler;
Göldere Şelalesi;Bartın’ın Kurucaşile ilçesinin Kanatlı Köyü’nde yer alan Göldere Şelalesi, Karadeniz Bölgesi’nin gezilip görülmeye değer yerlerinden biridir. Olağanüstü bir görsel şölen oluşturan şelalenin buz gibi suyundan faydalanmak isteyen pek çok kişi bölgeye akın etmektedir.
Ulukaya Şelalesi:Küre Dağlarının yamaçlarında konumlanan şelale 20metre yüksekliktendökülmektedir. Döküldüğü yerde 30-40 metre çapında bir gölet meydana gelmektedir. Şelale daha sonra Ulus Çayı ile birleşerek doğa harikası bir görüntü oluşturmaktadır. Ulus ilçesine 18 km mesafedeki şelalenin suyu büyük bir taşın içinden kaynamaktadır. Halk arasında söylenen bir rivayete göre bu şelalenin suyundan içenler aşk acısını unutmaktadır.
GergeceŞelalesi; Bartın’ın ünlü şelalelerinden biridir. Amasra ilçesine 16 km mesafede bulunan şelale Yeşilkaya Köyü içinde yer almaktadır. Muhteşem bir doğa manzarası içinde yer alan şelale huzur verici bir ortam yaratmaktadır. Pek çok kişinin yürüyüş ve piknik için burayı tercih ettiği bir yer olan bölge aynı zamanda doğa sporlarını sevenlerin uğrak yeridir.
Bartın, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Kaplıcalar açısından zengin bir bölge olmasa da çevredeki illerdeki bazı kaplıcalara erişim imkanı bulunmaktadır. İşte Bartın ve çevresindeki bazı kaplıcalar hakkında bilgi:
- Amasra Kaplıcaları: Bartın iline yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunan Amasra, hem doğal güzellikleri hem de termal kaynaklarıyla ünlüdür. Amasra Kaplıcaları, şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır. Romatizma, cilt hastalıkları ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği düşünülen termal sulara sahiptir.
- Karasu Kaplıcaları: Bartın iline yaklaşık 50 kilometre mesafede yer alan Karasu Kaplıcaları, Kastamonu ili sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu kaplıcalar, şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır. Sıcak su kaynaklarından gelen mineral bakımından zengin sularıyla bilinir. Romatizma, sinir sistemi rahatsızlıkları ve cilt problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.