Balıkesir kaplıcaları, Türkiye’nin en zengin jeotermal su kaynaklarına sahip ilçesidir. Balıkesir’de bulunan kaplıcalar, çamur banyoları, içmeler yalnızca yurt çapında değil yurtdışında da haklı şöhrete sahiptir bu nedenle Türkiye’nin en seçkin sağlık turizmi merkezidir. Balıkesir ilçelerine dağılmış halde bulunan 60’tan fazla yer altı ve yer üstü su kaynağı bulunmaktadır.
Dursunbey ilçesi sınırlarında iki önemli kaplıca bulunmaktadır. Bunlar;
Sarı Su Kaplıcası: Dursunbey ilçe merkezinin doğu yönünde kalan bir kaynaktır. Deri hastalıklarına ve iç hastalıklarına şifalı bir kaplıcadır.
Suçıktı İçmesi: Bulunduğu yer ilçe merkezine yakın eşsiz doğa manzarası olan bir mesire yeridir. Buradaki içme suyu mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
İvrindi Balıkesir’in nispeten küçük bir ilçesidir ancak yeraltı suları bakımından zengindir. Korum Ilıcası ve İvrindi kaplıcası bu ilçenin iki önemli kaplıcasıdır.
Balıkesir’in kuş cenneti ile ünlü ilesi Manyas ilçesi de kaplıcalar yönünden zengin bir bölgedir. Bu beldeki önemli su kaynaklarını inceleyecek olursak;
Serpin Termal Tesisleri: Balıkesir-Bandırma karayolunun 25. Km’sinde Aksakal Beldesi yakınlarında bulunan bu tesis mide ve kas hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin, şeker hastalarının, böbrek hastalarını ve romatizma rahatsızlığı çekenlerin sıkça ziyaret ettiği bir tesistir. En önemli özelliği ise hiçbir yapay yöntem kullanılmadan kullanılan suyunun egzama, yaralar, sivilceler ve kırışıklık gibi cilt tedavisinde etkili olmasıdır.
Hamam Kaplıcası: Manyas ilçe merkezinin batısında bulunanÇıngırlı köyü sınırları içindedir. Cilt rahatsızlıklarına iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Balıkesir’in en önemli ilçelerinden biri olan Susurluk ise, tam anlamı ile bir kaplıca cennetidir. Buradaki içme suyu ve kaplıcalar;
Gökçedere Kaplıcası: Susurluk ilçe merkezine 12 km mesafede bulunan, Gökçedere köyü sınırları içindedir. Sodalı maden suları sınıfındadır. Banyoları kadın hastalıklarına ve romatizmaya iyi gelmektedir. İçme suyu olarak da bağırsak ve mide hastalıklarına şifadır.
Acıcasu İçmesi: Susurluk merkezi civarındadır. Sodalı ve soğuk maden suyudur. Bağırsak ve mide hastalıklarına karşı şifalıdır.
Acı Su: Susurluk’a 10 km mesafede, Dereköy sınırları içindedir. Karbondioksit değeri yüksek bir kaynaktır. Bu nedenle mide ve bağırsak hastalıkları başta olmak üzere karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Ek olarak solunum yolları ve kalp-damar rahatsızlıklarına karşı şifalıdır.
Yıldızköy Kaplıcası: Susurluk’un 9 km yakınlarında, Yıldızköy sınırları içindedir. Suyu sıcak, acı ve sodalı maden suları kategorisinde değerlendirilmektedir. Banyoları nevralji ve sinir hastalıkları, kalp-damar rahatsızlıkları, mide, bağırsak ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Kepekler Kaplıcası ve Çamur Suyu: Susurluk ilçe merkezinin 20 km kuzeyindeki Ilıcaoba Köyü sınırları içindedir. Madeni az olan ılıca ve ime suları kategorisindedir. Banyoları, romatizma felç, kadın hastalıklarına, çamur tedavisi, romatizma ve cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Ömerköy Kaplıcası: Susurluk ilçe merkezine 15 km mesafede Ömerköy sınırları içindedir. Suyun içeriği sodyum sülfat ve kalsiyum bikarbonattan oluşmaktadır. Banyoları, psikolojik yorgunluklara ve sinir hastalıklarına iyi gelmektedir.
Balıkesir’in Balya ilçesinde bulunan kaplıcalar ise;
Ilıca Kaplıcası ve Kum Banyosu: Balya ilçesine bağlı Ilıcabeldesindedir. Kaplıca suyunun yanında kum banyoları ile de meşhurdur. Kum banyoları romatizmatedavisinde etkilidir. Deri hastalıklarına da fayda ettiği bilinmektedir.
Hozluca Ilıcası: Balya ilçesinde ve Ilıca Kaplıcasıyakınlarında konumlanmaktadır. Banyoları, romatizmal hastalıklara ve cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Hisar Ilıcası: Balya ilçesinde bulunan üçüncü kaplıcadır. Bu kaplıca da Ilıca Kaplıcası civarında konumlanmaktadır. Diğer iki kaplıca ile benzer özellikler göstermektedir.
Armutalan Dağ Ilıcası: Balya ilçe sınırlarında bulunmakta ve Armutalan köyüne 1.5 km mesafededir. Yöre halkı tarafından ‘Balya Dağ Ilıcasıolarak da bilinmektedir. Kaynaklardan biri köy kadınları tarafından kullanılmaktadır. İkinci kaynak ise kaplıca olarak hizmet vermektedir.
Türkiye’nin ve Balıkesir’in önemli turizm merkezi olan Edremit aynı zamanda bir kaplıca cennetidir diyebiliriz. Edremit Körfezi oldukça fazla kaplıcanın ve içmenin bulunduğu bölgedir. Bunlar;
Karaağaç Kaplıcası:Edremit’in Burhaniye beldesi sınırlarındaki Karaağaç köyündedir. Edremit merkeze 16 km mesafededir. Kaplıcanın suyu başta uyuz olmak üzere cilt rahatsızlıklarına karşı şifalıdır. Ayrıca solunum yolu rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Pelitköy Kaplıcası ve İçmesi: Burhaniye’ye 7 km mesafede bulunan Pelitköy’dedir. Kaplıca ve içme suyu olarak kullanılmaktadır. Suyu mide ve bağırsak hastalıklarına safra yollarına iyi gelmektedir.
Dutluca Köyü İçmesi: Aynı bölgedeki Dutluca köyünde bulunan bir maden suyudur. Pelitköy ile aynı özelliklere sahiptir ancak yalnızca içme olarak kullanılmaktadır.
RifatEfedi Kaplıcası: Edremit’e 3 km mesafede Bostancı köyü yakınlarındadır. Romatizma ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen bir kaplıcadır.
Bostancı Kaplıcası ve Çamur Banyosu: Edremit merkeze 3 kmmesafededir ve yöre halkı tarafından ‘Eski Kaplıca’ olarak bilinmektedir. Moor çamuru özelliği taşımakta ve romatizmal rahatsızlıklara ve sinir hastalıklarına iyi gelmektedir.
Derman Kaplıcası: Edremit’e bağlı Bostancı köyündedir. Eski Kaplıcanın 1936 yılında yenilenmesi ile Derman Kaplıcası olarak anılmaya başlanmıştır. Romatizma başta olmak üzere kadın hastalıkları, gut ve aşırı kiloya karşı şifalıdır.
Kristal Doğal Maden Suyu: Edremit-Altınoluk yolu üzerindeki, Avcılar köyünde bulunan bu doğal maden suyu, Kazdağı’ndankaynayan zengin mineralli mucizevi bir sudur. 2000 senesinden bu yana şişelenerek piyasada satışı yapılmaktadır.
Güre Kaplıcası ve Çamur Banyosu: Edremit’in Güre beldesindedir. Suyu kükürtlüdür ve romatizma kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca solunum yolları ve kas hastalıklarına karşı da şifalıdır.
Balıkesir’in Sındırgı ilçesidebin bir derde deva kaplıcaları ile meşhurdur. Bunlar;
Acı Su: Sındırgı’ya 7 km mesafededir. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Emendere Kaplıcaları: Sındırgı’ya bağlı Emendere köyündedir. İlçe merkezine67 km mesafededir. Birbiriyle bağlantısı olmayan iki kaynak bulunmaktadır. İki kaynağın da suyu bikarbonattı, kalsiyumlu, sodyumlu, oligometalik ve radonludur. Banyoları zayıflar, nekahet dönemi hastaları ve yaşlılar için şifalıdır.
Hisaralan Kaplıcası: Sındırgı’ya bağlı Hisaralan köyü sınırlarındadır. Sındırgı merkeze 14 km mesafededir. Kaplıca ormanlık bir arazinin ortasındadır. Suyu iskelet sistemi hastalıklarına, romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir.
Balıkesir kaplıcaları denince ilk akla gelen ilçe Gönendir. Gönen yalnız ülkemizde değil uluslararası alanda da meşhur kaplıcalara sahiptir. Bu kaplıcalar;
Ekşidere Gençlik İçmesi: Gönen ilçe merkezine 13 km mesafede bulunan Ekşidere köyündedir. Radyoaktif oranı oldukça yüksektir. Gençlik suyu olarak alınması da bu nedenledir. İç salgı bezlerinin çalışmasını hızlandırarak zindelik vermektedir.
Ekşidere Dağ Ilıcası: Ekşidere köyünde Gençlik Suyuna 100 metre mesafededir. Üç farklı kaynaktan kaynamakta ve oligometalik sular sınıfında yer almaktadır. Üç kaynağın suyu da magnezyum yönünden zengin olması ile safra kesesi, karaciğer ve bağırsak rahatsızlıklarına iyileştirici etkisi bulunmaktadır
Ekşidere Maden Suyu: Aynı bölgeden çıkan, sodyum klorürlü, sülfatlı, oligometalikve soğuk bir maden suyudur. Sindirimi düzenleyici, mide ve bağırsak sorunlarını giderici etki yapmaktadır.
Gönen Dağ Ilıcası ve İçmesi: Gönen’de bulunan en ünlü kaplıcalarından biridir. Gönen merkeze 13 km mesafededir. Suyu banyo ve içme olarak kullanılır. Sıcaklığı 68 derece olan su, sodyum ve kalsiyum sülfat, bikarbonat, fosfor, radon ve karbondioksit bulundurmaktadır. Romatizma, mide, bağırsak ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.
Gönen Kaplıcaları:Gönen çayının kenarında bulunan kaplıcalar denizden 36 m yüksekliktedir. Gönenin tanınmasında ve gelişmesinde bu kaplıcaların rolü çok büyüktür. Kaplıcalarda 3 farklı kaynaktan su çıkmaktadır. Madeni az olan ılıcalar gurubundadır. Sodyum, sülfat, klorür, bikarbonat ve az miktarda da florür ve demir içermektedir. İçme olarak kullanıldığında karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir. Banyoları ise romatizma, eklem sertlikleri, kireçlenme, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.