Antalya kaplıcaları, Türkiye’nin yaz turizminin en gözde kentlerinden biridir. Ancak yaz turizminin yanında sağlık turizmi potansiyeli taşıdığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. İl sınırları içerisinde bulunan kaplıca ve içmeler şifa arayan pek çok kişinin Antalya’yı ziyaret etmesine neden olmaktadır. Zira bölgedeki kaplıca ve içme suyu barındıran mağaralardaki kaynakların insan sağlığına faydaları oldukça büyüktür.
Anatalya’nın şifa kaynağı mağaralarının başında Damlataş Mağarası gelmektedir. Astım rahatsızlığına iyi gelen bu mağara denize 70 km mesafede bulunmaktadır. Deniz seviyesinin altında olan mağaranın ziyaretçileri arasında çok sayıda yabancı turist de bulunmaktadır.
Damlataş Mağarası:Şifa dağıtan bu yerlerin başında, Alanya’daki Damlataş Mağarası gelir. Bilindiği gibi, kimi mağaraların havası, kimisinin çamuru ya da suyu şifalıdır. Dolayısıyla, her bir mağara farklı hastalıklara iyi gelmektedir. Sarkıt ve dikitleriyle bir doğa harikası olan Damlataş Mağarası da astım hastalığına iyi gelmektedir. Şehir merkezinde, yalçın kayalıklı bir burnun ucunda ve denizden 70 metre içeridedir. Deniz seviyesinden aşağıda olan mağara, çok sayıda astım hastasının rağbet ettiği bir yerdir.
Cevinde Kaplıcası: Antalya’nın Gazipaşa ilçesine 25 km mesafede, Cevinde köyü sınırları içindedir. Başta cilt rahatsızlıkları olmak üzere, siyatik ve romatizmal rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinmektedir.
Sınat Deresi Kaplıcası: Gazipaşa ile Alanya arasında 26 km uzunluğundaki bir dağ yoluyla varılan Ilıca köyü sınırları içindedir. Etrafında herhangi bir konaklama tesisi bulunmamakla birlikte çeşitli hastalıklara şifa dağıttığı bilinmektedir.
Sarısu İçme ve Kaplıcası: Yine Ilıca köyünde bulunan bu kaynak, karbondioksit ve radyoaktif elementler bakımından son derece zengindir. İçme suyu olarak, karaciğer, bağırsak, mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca diyabet rahatsızlığı olanlara da olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Kaplıca dahilinde özel tedavi havuzları ve banyolar bulunmaktadır. Konaklama imkanı bulunmayan kaplıcaya gelenler civar ilçelerdeki otellerden yararlanmaktadır.
Antalya kentinin en yoğun turist çeken ilçesi olan Kemer’de de jeotermal su kaynakları mevcuttur.
Şeytan Mağarası Şifalı Suyu: Bu şifalı su Adrasan Koyu’nda bulunan Suluada’dadır. Adaya düzenlenen günübirlik turlarla ulaşım sağlanmaktadır. Şeytan Mağarası’nda kaynayan bu suya yöre halkı ‘Yalancı Kaynak’ adını vermiştir. Suyun aç karnına içilmesi ile böbrek taşlarını düşüren özellik taşıdığı bilinmektedir.
Sazak Suyu: Adarasan Koyundaki Suluada’nın kuzeyindeki, Sazak limanında kaynayan bu suyun bağırsak hastalıklarına şifa olduğu bilinmektedir.
Kaş’ın Demre Beldesindeki Demre İçmesi de bölgede çok bilinen ve hastalıklara şifa olan bir kaynaktır. Çamurlu ve Barutlu Kaynağı olmak üzere iki kaynaktan çıkan suların özelliği birbirine benzemektedir. Debisi çok bol olan bu suların, sindirim sistemi hastalıklarına ve bağırsak parazitlerine iyi geldiği bilinmektedir.
Çağlarsu Doğal Kaynak Suyu: Finike’nin Turunçova yöresinde bulunan Arykanda antik kenti yakınlarında bulunan sudur.Tarihi çok eskilere dayanan ve yöre halkının kesintisiz yararlandığı bu su ‘Kralların Suyu’ olarak anılmaktadır
Ceysu Doğal Kaynak Suyu: Antalya’nın Saklıkent yöresinde bulunan bu kaynak üstün değerleri sayesinde Almanya’ya ihraç edilmektedir. Türkiye’de bulunan doğal kaynak suları içinde sertlikoranı en yüksek sulardandır.