Adıyaman Kaplıcaları ve şifalı su bakımından son derece zengin bir ülke olan Türkiye’de hemen hemen her ilde jeotermal su kaynağı bulunmaktadır. Adıyaman da kaplıcalar yönünden zengin şehirlerimizde biridir. Türkiye’nin güneydoğu bölgesinde bulunan Adıyaman ayrıca tarihi zenginliği ile de yerli ve yabancı turistlerin rağbet gösterdiği bir ilimizdir. Ancak ulaşım yönünden büyükşehirlere ve turizm merkezlerine uzak bir şehir olmasından kaynaklı olarak bu sular yeterli ölçüde bilinmemektedir. Ağırlıklı olarak Besni ve Çelikhan ilçelerinde bulunan kaplıcalar pek çok hastalığa şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Adıyaman İli Termal Kaplıcaları ve Şifalı Sular
Adıyaman ilimizin yaklaşık 45 km batısında yer alan Besni İlçesi, mide ve bağırsak rahatsızlıklarından hemoroide kadar pek çok sağlık sorununa deva olan içme suları ile meşhurdur. Besni İçmesi olarak bilinen bu kaynağın yanı sıra Besni Kaplıcası olarak da bilinen iki jeotermal su kaynağı da bulunmaktadır. Yöre halkı tarafından yoğun ziyaret edilen ve bölgede oldukça rağbet gören bu kaynakları gelin birlikte tanıyalım.
Çörmük Kaplıcası: Yöre halkı tarafından en çok faydalanılan yerlerin başında gelen Çörmük Kaplıcasının suyu hemoroit rahatsızlığına iyi geldiği bilinmektedir.
Kuruçay Kaplıcası: Bölge halkı tarafından çok rağbet gören bir diğer kaplıcadır ve suları aynı şekilde hemoroide iyi gelmektedir. Aynı zamanda romatizmal hastalıklara da şifa kaynağı olan bu sular son dönemde bölge dışından da oldukça ziyaretçi kabul etmektedir.
Adıyaman ilinin yeraltı suları bakımından zengin bir diğer ilçesi de Çelikhan’dır. Çelikahan ilçesi Adıyaman’ın kuzeyinde bulunmaktadır. Çelikhan’da bulunan Korucak Kaplıcası aynı zamanda “Çelikhan Kaplıcası” olarak da bilinmektedir. Bölgedeki diğer sular gibi pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen bu kaplıcalar sağlık sorunu yaşayan vatandaşlar tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Özellikle romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği ve ağrıları hafiflettiği bilinen bu sular aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına da şifa kaynağıdır. Hemoroit rahatsızlığının da şifası olarak bilinen kaplıcalar yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Adıyaman’da kaplıca ve ılıca olarak şifa dağıtan zengin kaynaklar olduğu kadar şifalı içme sularının da olduğu kaynaklar bulunmaktadır. İl genelinde dağınık haldeki bu suların en önemlilerinden biri Kahta ilçesindeki Kahta Dağ İçmesidir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra böbrek hastalıklarına da iyi gelen bu sudan yararlanmak isteyen hastalar ülke genelinden bölgeye ulaşmaktadır. Yine aynı şekilde Adıyaman Dağ İçmesi olarak bilinen bir kaynak da mide bağırsak hastalıkları için tavsiye edilmektedir. Bisar ve Pötükhan maden suları ise bölge halkı tarafından bilinen sulardandır.
Adıyaman tarih turizmi olarak çok bilinen ancak kaplıca turizminde yeteri kadar adını duyuramamış bir ilimizdir. Bu nedenle kaplıca kaynakları çevresinde yeterli konaklama tesisleri bulunmamaktadır. Bu nedenle bölgenin şifalı kaynak sularından yararlanmak isteyen turistler ağırlıklı olarak Adıyaman ve Kahta’daki konaklama tesislerini tercih etmektedir. Dileğimiz bu eşsiz suların ülke genelinde bilinirliğinin arttırılması ve arayan herkese şifa olmasıdır.