Adana kaplıcaları, Türkiye’nin en büyük 5 ilinden biri olan Adana aynı zamanda jeotermal su kaynakları açısından da zengin bir ilimizdir. Yapılan sondajlarla birçok ilçesinde şifalı su tespit edilen Adana’daki sular tuzlu, sülfatlı, sodalı ve soğuk su kaynakları olarak pek çok rahatsızlığa şifa dağıtmaktadır. Bin bir derde deva sularında şifa bulmak isteyen binlerce kişi her yıl Adana’yı ziyaret etmektedir. Hem kaplıca hem de içme suyu olarak şifa dağıtan bu sular bölge turizminin de gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Adana kaplıcalarından yararlanmak isteyen pek çok kişi genellikle Adana ve Ceyhan civarındaki otelleri tercih etmektedir. Bunun nedeni kaplıcaların bulunduğu çevrede yeterli konaklama tesisinin olmaması ve kaplıcaların şehir merkezlerine yakın olmasıdır. Dolayısıyla Adana’ya kaplıca tatili için gelmek isteyen ziyaretçilere ağırlıklı olarak Adana ve Ceyhan otelleri tavsiye edilmektedir.
Kaplıca tatili yapmak isteyen gerek yerli gerekse yabancı turistler, genelde şikayetçi oldukları rahatsızlıklarına iyi gelen suların bulunduğu tesisleri tercih etmektedir. Şimdi gelin Adana’nın termal sularını tercih eden ziyaretçilerin hangi hastalığı neredeşifa aradığına bakalım.
Acıdere İçmesi: Adana’nın merkez ilçesi olan Yüreğir’de bulunun bu kaplıcanın eski adı “Misis”dir ve yöre halkı tarafından bu şekilde bilinmektedir. Konum olarak Ceyhan yolu üzerindeki Yakapınar beldesi yakınlarındadır. Böbrek taşı düşürmek isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği bir kaplıcadır. Ayrıca mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlığı çekenlerin de şifa aradığı bir kaynaktır.
Acıman Ilıcası: Özellikle kırık çıkık gibi ortopedik rahatsızlıkların iyileşmesine destek olan bir kaplıcadır. Ayrıca kadın hastalıklarından şikayet edenler tarafından iyi bilinen bir şifalı sudur.
Alihocalı İçmesi: Adana’nın merkeze yakın köylerinden Alihocalı köyünde bulunmaktadır. Soğuk bir suyu vardır ve içeriğinde soda ve tuz bulunmaktadır. Bu nedenle bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Kurttepe İçmesi: Kurttepe Köyün ’de bulunan bu kaplıca Karaisalı yolundadır. Başta beslenme bozukluklarının iyileşmesi olmak üzere karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.
Adana Merkez’de olduğu kadara Ceyhan ilçesinde de oldukça zengin şifalı su kaynağı bulunmaktadır. Bunların en önemlileri;
Kokarpınar Ilıcası:Sularında yüksek oranda kükürt bulunduran bir kaplıcadır. Bu nedenle kalp damar rahatsızlıkları ve romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca solunum yolları rahatsızlıklarından şikayet edenlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir ılıcadır.
Narlık Kaplıcası: Ceyhan-Yumurtalık yolu üzerinde bulunan Narlık köyündedir. Tahtalıköy Kaplıcası olarak da bilinmektedir. Kükürtlü suları ile cilt hastalıkları ve solunum yolu hastalıklarına şifa arayanlar tarafından ziyaret edilmektedir
Adana’nın şifalı sular bakımından zengin bir ilçesi de Feke’dir. Bu ilçedeki en çok bilinen kaplıcalar Sülemişli Kaplıcası ve Feke İçmeleridir. Ayrıca maden suları ile ünlü Gürümze Köyü de yine Feke ilçesindedir. Karaisalı ilçesindeki Söğütlü İçmesi de yöre halkı tarafından rağbet gören bir kaynaktır. Kozan İlçesinde bulunan Kodes ve Ilıca içmeleri ise sindirim siteminden rahatsız olan hastaların sıkça tercih ettiği yerlerdir.
Ayrıca Adana-Ankara karayolu üzerinde bulunun Pozantı İlçesindeki ünlü Şekerpınar tesisleri de yine Adana’nın en bilinen su kaynaklarından birdir. Hayat Su adıyla 1984 yılından tüm Türkiye’de satışla sunulmaktadır. Sağlıklı mineral yapısı sayesinde ve 7,48 pH sertlik derecesi ile insan sağlığına çok faydalı olduğu bilinmektedir.