E-posta

Diyarbakır kaplıcaları, Diyarbakır Güneydoğu Anadolu Bölgemizin en kalabalık şehirlerinden biridir. Ancak yer altı suları açısından çok zengin bir bölge olduğunu söylemek mümkün değildir. Diyarbakır’ın şifalı suları ile ünlü tek ilçesi adından da anlaşılacağı üzere Çermik ilçesidir. Bu ilçedeki tarihi hamamlar Diyarbakır’ın şifalı su ihtiyacını karşılamaktadır.

Kaplıca Bilgileri

Satılık Termal Kaplıcalar Web Sitesi

Tatil Otelleri

Marmaraereğlisi Taksi

Kaplıca Otelleri

Ücretsiz Kaplıcalar

Kaplıca Otelleri

Kış İçin Termal Kaplıca Otelleri

Çermik Kaplıcası: bu eski kaplıcalar Diyarbakır şehir merkezine 94 km mesafedeki Çermik ilçesinin yaklaşık 3 km doğusundadır. Hamam ilk kez Selçuklular döneminde hizmete açılmıştır. Bu dönemdeki adı “Belkıs Hatun Kaplıcalarıdır”. Deniz seviyesinden yüksekliği 600 metredir. Bağ ve bahçenin ortasında olağanüstü bir atmosferde konumlanmıştır. Kaplıcanın suyu iyon ve brom bakımından zengindir. Ayrıca sıcaklığı normal düzeydedir. Bu nedenle herhangi bir işleme tabi tutulmadan kullanılmaktadır. Bu da suyun doğal özelliğinin bozulmadan kullanılabilen nadir sular grubunda olmasını sağlamaktadır.

Kükürtlü kaplıca ve içmeler kategorisinde değerlendirilen kaplıcanın suyu; bikarbonat, sodyum, klorür, bromür ve hidrojen sülfür içermektedir. İltihaplı romatizma, çocuk felci, kadın hastalıkları solunum yolları, deri hastalıkları, damar sertliği ve damar tıkanıklığına iyi geldiği bilinmektedir. Çermik Hamamı’nın suyu düşük mineralli ve temperatürü yüksek su grubundandır. Bu nedenle yatıştırıcı bir etkisi vardır. Ayrıca üst solunum yollarını da rahatlatıcı özelliğe sahiptir.

Kuruluş tarihi Selçuklu dönemine dayanan bu eski hamamdaiki havuz ve sekiz kurna bulunmaktadır. Yeni yapılan hamamda ise yine iki havuz ve 18 adet de sıra banyo bulunmaktadır. Ek olarak sosyal tesisleri içinde her türlü ihtiyacı karşılanması mümkündür ve toplam 500 yatak kapasiteli 4 adet otel bulunmaktadır. Kaplıcanın tek eksiği serpintileme ve buğulama odalarının bulunmayışıdır.

Diyarbakır şehrinde Çermik Kaplıcası haricinde Çınar ilçesine bağlı Doğan köyündeki Göksu Şifalı Suyu ve  Hani ilçesine 3 km mesafede  Ankaris Şifalı Suyu da, bulunmaktadır. Bu kaplıcalar da yerel halk tarafından oldukça rağbet gören şifalı sulardandır. Özellikle sarılık hastalığının tedavisinde ve karaciğer rahatsızlıklarında Ankaris İçmesi oldukça şifalıdır. Ayrıca böbrek taşı düşürmek isteyen pek çok kişi de bu içmeye akın etmektedir.

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir