E-posta

Denizli kaplıcaları, İç Ege Bölgesinde bulunan diğer iller gibi zengin şifalı su yataklarına sahip bir ilimizdir. Genel olarak yerleşim alanlarına yakın bölgelerde konumlanan bu sular bölgenin turistik etkinliklerininbaşında gelmektedir.  Başta Pamukkale ve Karahayıt suları gerek yerli gerekse yabancı turistlerin yılın her döneminde akın ettiği bölgelerdir.

Denizli’nin Sarayköy ilçesi şifalı su turizminin en haraketli olduğu bölgedir. Burada çok sayıda kaplıca ve içme suyu kaynağı bulunmaktadır. Bunlar;

Ortakçı Ilıcası: Bu ılıca Sarayköy’ün bir ılıcalar beldesi olarak anılmasına neden olmuştur. Suyunun özelliği sodalı sıcak sular grubundandır. Banyoları romatizma, deri hastalıkları ve kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ek olarak karaciğer, mide ve safra kesesi düzensizliklerinin giderilmesinde etkilidir.

İnaltı Kaplıcası: Sarayköy’de bulunan bir diğer şifalı su kaynağıdır. Halk arasında ‘İnaltı Hamamı’ olarak da bilinmektedir.  Suyunun özellikleri Ortakçı Ilıcası ile benzerlik göstermektedir. Ancak daha fazla kükürt içermesi ile solunum yolları ve romatizmal hastalıklarda daha etkili olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle yöre halkının yoğun ilgisi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Burhaniye Kaplıcası: Sarayköy’e bağlı Burhaniye köyü sınırlarındadır. Yöre halkına hitap eden küçük bir kaplıcadır. Suyu pek çok hastalığa karşı şifalıdır.

Kabaağaç Kaplıcası ve İçmesi: Sarayköy merkeze 20 km mesafedekiKabaağaç köyü sınırlarındadır. Şifalı suları deri hastalıklarına ve romatizmaya iyi gelmektedir. Suyun sıcaklığı oldukça yüksektir ve içme olarak da kullanılmaktadır. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır.

Tekkeköy Kaplıcası ve İçmesi: Sarayköymerkeze 20km mesafedeki Tekke köyündedir.  Sodalı ve sıcak maden suları kategorisinde değerlendirilmektedir. Su sıcaklığı 90 dereceye ulaşmaktadır ve aynı zamanda kükürtlüdür. Banyoları cilt rahatsızlıklarına, romatizmaya ve solunum yolları hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kızıldere Kaplıcası ve İçmesi: Sarayköy merkeze 11 km mesafede bulunan Kızıldere köyü sınırlarındadır. Kızıldere Türkiye’denadir rastlanan jeotermalsulardan biridir. Suyu 100 derecenin üzerindedir. Sıcak su ve buhar karışımı olan bu banyolarda günde 300 ile 500 ton arasında sıcak su ve 40 ton civarında da buhar çıkmaktadır. Suyun içeriğindeki zengin bileşenler kaplıca ve içme olarak oldukça faydalıdır. Solunum yolları başta olmak üzere, kalp ve damar rahatsızlıklarıve romatizmal hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Denizli’nin Buldan ilçesi şehrin önemli şifalı sularına ev sahipliği yapmaktadır. Başta Kamara Kaplıcası olmak üzere Buldan’a 2 km mesafede bulunan Buldan İçmesi; oldukça şifalı bir sıcak su kaynağıdır. Ancak ağırlıklı olarak yöre halkının yaralandığı bir kaplıcadır. Mineral oranı düşük, sofra suyu niteliğinde bir su olmasına rağmen karbondioksit oranı yüksektir.

Buldan’ın bir diğer önemli şifalı suyu ise Yenice Kaplıcasıdır. Buldan merkeze 16 km mesafede bulunan Yenice köyü sınırlan içindedir. Halk arasında ‘Çizmeli Hamamı’ diye de bilenmektedir. Kaynağın suyunun romatizma, kadın hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları ve damar sertliğine iyi geldiği bilinmektedir.

Denizli’nin dünya çapında tanınmasını sağlayan ve Denizli merkeze 22 km uzaklıktaki Pamukkale eşsiz bir doğa harikasıdır. Bu travertenlerin yakınında kaynayan bir ılıca bulunmaktadır. Bu ılıca topraktan çıktığı yerden bir göl meydana getirir ve suyu da kireçlidir. Oluşan gölden kanallar açılarak ovaya dökülmektedir. Binlerce yıldır akan bu kireçli su akarken soğuyarak katılaşmaktadır. Katılaştıkça da basamaklar halinde travertenleri oluşturmaktadır.  Unescotarafından  ‘Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ gereğinceyeryüzünün sıra dışı evrensel değerlerinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için hazırlanan listede Pamukkale’nin de adı bulunmaktadır.

Travertenleri oluşturan sular aynı zamanda Pamukkale Ilıcasından kaynamaktadır. Üç farklı noktadan kaynayan sular civardaki tesislerin havuz ve banyolarını doldurmaktadır. Ilıca yakınlarında bulunan antik Hiearapolis şehrinin tarihi M.Ö 3400 yılına dayanan oldukça eski bir yerleşim yeridir.

Pamukkale Ilıcasının suları, kalsiyum bikarbonatlıdır ve üç kaynak da sülfat ve karbondioksit içermektedir. Bu şifalı sular, mide rahatsızlıklarına safra kesesi rahatsızlıklarına ve bağırsak düzensizliklerine iyi gelmektedir. Banyoları ise romatizma ve nevralji rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca kalp ve damar rahatsızlıkları içinde şifa kaynağıdır.

Karahayıt Kaplıcası:Pamukkale’den 5 km uzaklıktaki diğer bir şifalı su da Karahayıt köyü sınırlarındaki kaplıcadır. Maden oranı düşük termal ve içme suları gurubunda yer almaktadır. Üç farklı kaynaktan kaynamaktadır. Bunlar Kubbeli Hamam Kaynağı, Cami Kaynağı ve Kızılleğen Kaynağıdır. Pamukkale’nin suları ile benzer özelliğe sahiptir. Pamukkale travertenlerinin yapılaşmadan dolayı özelliğinin bozulmaması nedeniyle çok sayıda termal tesis bu bölgeye yönlendirilmiştir. Bu nedenle kaplıca turizmi adına oldukça gelişmiş bir bölgedir. Ancak burada da doğal ortam yavaş yavaş bozulmaya yüz tutmuştur. Termal su kaynaklarının yanında çamur havuzları, masaj ve estetik merkezleri ve diğer aktiviteler için zengin tesisler bulunmaktadır.

Denizli, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir ve şifalı sularıyla ünlüdür. İşte Denizli’de bulunan bazı şifalı sular hakkında bilgi verelim:

  1. Pamukkale Travertenleri: Pamukkale, Denizli’nin en ünlü turistik yerlerinden biridir ve doğal olarak oluşan traverten terasları ve şifalı sularıyla tanınır. Sıcak su kaynaklarından gelen mineralli sular, traverten teraslarında birikerek beyaz kalker oluşumlarına yol açar. Bu suların içerdiği minerallerin cilt rahatsızlıkları, romatizma ve solunum yolu problemleri gibi birçok sağlık sorununa iyi geldiği düşünülmektedir. Pamukkale, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
  2. Karahayıt Şifalı Suyu: Karahayıt, Denizli’nin Pamukkale ilçesine yakın bir bölgede yer almaktadır. Buradaki şifalı su, kırmızı renkte oluşuyla dikkat çeker. Suyun rengi, içerdiği demir ve diğer minerallerden kaynaklanır. Karahayıt şifalı suyu, romatizma, cilt hastalıkları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır.

Denizli’de bulunan Pamukkale Travertenleri ve Karahayıt Şifalı Suyu, şehrin önemli şifalı su kaynaklarıdır. Bu alanlar ziyaretçilere hem doğal güzellikler sunar hem de sağlık turizmi imkanları sağlar. İlgili tesisler, termal oteller ve spa merkezleri, ziyaretçilere konaklama ve termal tedavi hizmetleri sunmaktadır.

Denizli’deki şifalı sular hakkında daha fazla bilgi almak ve rezervasyon yapmak için yerel turizm rehberleri, turizm büroları veya internet kaynaklarını kullanabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir