E-posta

Burdur kaplıcaları, Göller bölgesinin incisi olan Burdur kentimiz aynı zamanda bir şifalı su cennetidir. Hastalıklara şifa bulmak isteyen pek çok kişi bu kaplıca ve içme sularını tercih etmektedir. Burdur’daki şifalı sular ağırlıklı olarak şehir merkezi ve Tefenni ilçesinde bulunmaktadır. Henüz yeterli düzeyde tesis inşa edilmemiş olsa da son dönemde yerel yönetimler tarafından yeni yatırımlar yapılmaya başlanmıştır.

Kaplıca ve içmelerin yoğun olduğu Tefenni ilçesindeki şifalı suları inceleyecek olursak;

Tefenni Ilıcası ve İçmesi:Tefenni ilçe merkezinde olan kaynak sodalı soğuk sular kategorisindedir. Özellikle bağırsak mide,karaciğer ve safra kesesi hasatlıklarına iyi gelmektedir.

Kayacık Ilıcası ve İçmesi: Tefenni’deki meşhur içmelerindendir. Suyu, sodyum klorürlü sular grubundandır.  Başta solunum yolları olmak üzere, kalp ve damar rahatsızlıklarına ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Barutlu Maden Suyu ve İçmesi: Tefenni ilçesi yakınlarındadır. Yöre halkı tarafından “Sıtma Suyu’ olarak da bilinmektedir. Suyu tuzlu soğuk ve sular kategorisinde değerlendirilir. Böbrek taşı düşürücü ve idrar söktürücü özelliği vardır. Ayrıca mide, safra kesesi ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Kokar Pınar: Tefenni merkeze yakındır. Mide şikayetlerine iyi gelen bir sudur.

Burdur il merkezi civarında yer alan içme ve kaplıcalar incelenecek olursa;

Karakentli Kaplıcası: Burdur merkeze bağlı Karakent köyü sınırlarındadır. Suyu pek çok hastalığa şifadır ve kent merkezinde tesisi olan tek kaplıcadır.

Çerçin Kaplıcası ve İçmesi: Burdur şehir merkezine 10 km mesafedeki Çerçin köyü sınırları içindedir.Yöre halkı tarafından ‘Çerçin Suyu’ olarak bilinmektedir. Suyu sodalı ve soğuk sular kategorisine dahildir.  Mide, böbrek, bağırsak ve karaciğerrahatsızlıklarına şifadır.

Yarıköy Kükürtlü Suyu: Burdur merkeze bağlı Yarıköy’dekişifalı bir sudur ve 23 km uzaklıktadır. Suyu sülfat ve kükürt içermektedir. Sodalı ve soğuk sular kategorisine dahildir. Ciltteki kaşıntıların giderilmesinde faydalıdır. Yanı sıra, solunum yolları ve romatizmahastalıklarının tedavisine, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde faydalı bir sudur.

Şifa Maden Suyu Sodası: Burdur’da kaynayan ve 1989 senesinden itibaren şişelenip satılan bir maden suyudur. Mineral bakımından zengin bir sudur.

İnsuyu Mağarası ve İnsuyu İçmeleri: Burdur’da bulanan ve yurt çapında meşhurbir şifalı sudur. Burdur-Antalya yolu üzerinde konumlanmıştır ve şehir merkezine 14 km mesafededir. Dünyanın ikinci büyük mağarası olan ve şifalı özellikleri ile bilinen İnsuyu Mağarasının yakınındaki iki kaynaktan çıkmaktadır. İlk kaynak kalsiyum ve bromür içermektedir ve mide rahatsızlıklarına karşı şifalıdır. İkinci kaynak ise kalsiyum sodyum ve bromür içermektedir. Bu kaynakta mide rahatsızlıklarını özellikle gastriti giderici özelliğe sahiptir. Bağırsak düzensizliğine, diyabete ve egzamaya iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle “Şeker Suyu” olarak bilinen ikinci kaynak kandaki şeker oranını düşürücü etki yaptığı için çok fazla rağbet gören bir sudur.

İnsuyu içmeleri geniş bir yeşillik alanın ortasındadır ve bölgeye gelenler için ideal bir çadır kampı alanıdır. Bu nedenle her yıl Ağustos ayında bölgede İnsuyu Festivali düzenlenmektedir.

Burdur hakkında genel bilgi kısaca,

Burdur, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir ve termal turizm açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Burdur’da bulunan bazı kaplıcalar hakkında bilgi verelim:

  1. Isparta Eğirdir Kaplıcaları: Isparta’ya yakın olan Eğirdir ilçesinde yer alan bu kaplıcalar, Burdur’a da hizmet vermektedir. Eğirdir Gölü’nün yanında bulunan kaplıcalar, doğal güzellikleri ve termal sularıyla ünlüdür. Romatizma, cilt rahatsızlıkları ve solunum yolu hastalıkları gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır.
  2. Bucak Kaplıcaları: Burdur’un Bucak ilçesinde yer alan bu kaplıcalar, sıcak su kaynaklarından gelen mineralli sularıyla dikkat çeker. Romatizma, cilt hastalıkları ve sindirim sistemi problemleri gibi rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olduğuna inanılmaktadır.
  3. Kızılinler Kaplıcaları: Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Kızılinler beldesinde yer alan bu kaplıcalar, doğal güzellikleri ve termal sularıyla bilinir. Romatizma, cilt hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve kadın hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği düşünülen termal sulara sahiptir.

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir