Amasya kaplıcaları, Kaplıca turizminin kaynağının, tedavi amaçlı olduğu kadar, sıcak suyun verdiği huzur ve zindelikten istifade etmek olduğu da bilinmektedir. Hastalıkların kimyasal ilaç almadan doğanın tedavi edici yöntemleri ile iyileştirilmesi çok eski tarihten beri kullanılan bir yöntemdir. Amasya’daki termal su kaynakları, kentin tarihi güzellikleri ile hem gezip görmek hem de şifa bulmak için tercih edilmektedir. Amasya kaplıcaları ağırlıklı olarak kent merkezi civarında toplanmıştır. Ancak Göynücek ve Hamamözü ilçelerinde de hatırı sayılır miktarda kaplıca bulunmaktadır. Merkezdeki kaplıcaların ve içmelerin başlıcaları; Amasya İli Termal Kaplıcaları ve Şifalı Sular
Gözlek Kaplıcası: Amasyamerkeze 22 kmmesafede, güney yönündeki Göynücek ilçesine bağlı Gözlek beldesi sınırları içindedir. Halk arasında “Gözlek Hamamı’ veya ‘Gözhöyük Kaplıcası’ olarak da bilinmektedirYoğun oranda kükürt bulunduran kaplıca suyu, romatizmal rahatsızlıklar ve deri hastalıklarına şifa olarak bilinmektedir.
Hamam Kaplıcası: Amasya merkeze 25 km uzaklıkta ve Gözlek Kaplıcası ile benzer özellikte bir kaplıcadır. Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere nevralji, kadın hastalıkları ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Çırçır Kaynak Suyu: Amasya yakınlarında ‘Karakaya’ diye anılan bölgededir. Suyunun şifalı olmasının yanında tadı güzel ve içimi hoştur.
Amasya’ya bağlı Göynücek ilçesinin sınırlarıdahilindeki kaplıcalar en az Amasya Merkezde bulunan kaplıcalar kadar meşhurdur. Bu kaplıcaların en önemlileri;
Terziköy Kaplıcası : Amasya- Gediksaray yolu üzerindeki bu kaplıca modern tesisleri ile Amasya’nın turizmine oldukça katkı sağlamaktadır. Bulunduğu köy itibariyle de Terziler Kaplıcası olarak da bilinmektedir. Kaplıcanın suları romatizmal rahatsızlıklara, nevralji ve kadın hastalıklarına da iyi gelmektedir. Aynı deri hastalıklarının tedavisinde de tavsiye edilmektedir. İçme suyu olarak da mide ve bağırsak şikayeti olan hastaların geldiği ve sularında şifa aradığı bir kaynaktır.
llısu Kaplıcası:Suyun kimyasal özellikleri Terziköy Kaplıcası ile büyük benzerlik göstermesine rağmen yeteri kadar yatırım yapılmaması nedeniyle hak ettiği ilgiyi görmemektedir. Bu nedenle yalnızca bölge halkı tarafından bilinmektedir
Armut Kaplıcası: Gümüşhacıköyile Hamamözü yolu üzerinde bulunan kaplıca, romatizmal rahatsızlıklar ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
Hamamözü ilçesi sınırlarında kalan kaplıcalara da değinirsek, başlıcaları;
Arkıtbey Kaplıcası: Bu kaplıcanın da sularıTerziköy Kaplıcası ile benzer özellik taşımaktadır.Bu nedenle aynı rahatsızlıklardan şikayetç olanlar bu sularda şifa aramaktadır. Kaplıcanın rakımı 640 metredir. Yöre halkı tarafından Hamamözü Kaplıcası olarak da bilinmektedir. Roma döneminden beri kullanılan kaplıca Osmanlı döneminde işletme olarak açan arkıt Bey’in adı ile anılmaktadır.
Göynücek ilçesinde bulunan bir diğer kaplıca da,
Arkıtbey Kaplıcası: Gümüşhacıköy’ün 21 kilometre güneybatısında, ancak Hamamözü ilçe sınırları içindedir. Kaplıca alanının denizden yüksekliği 640 metredir. ‘Hamamözü Kaplıcası’ diye de anılmaktadır. Bazı yazarlara göre; Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından işletilmiştir. Osmanlı döneminde, kaplıcayı işletmeye açan Arkıt Bey’in adını aldığı bilinmektedir. Kaplıcanın suyu sodyum bikarbonatlı ve kalsiyum klorürlü sular sınıfına girmektedir.
Romatizmal rahatsızlıklara, nevraljş ve kadın hastalıkları tedavisinde destekleyici olarak tavsiye edilmektedir. içme suyu olarak da mide ve bağırsak rahatsızlıklarının rahatlatılmasında son derece etkilidir. Kaplıca bünyesinde erke ve kadın tedavi havuzları ve konaklama tesisleri bulunmaktadır. Ayrıca sosyal tesis bakımından da zengin bir bölgedir.