Ordu kaplıcaları ,Ordu İli Termal Kaplıcaları ve Şifalı Sular, ordu kaplıcaları, Ordu, Karadeniz Bölgesinde bulunan gerek doğası gerekse tarihi zenginlikleri ile bilinen güzel bir ilimizdir. Ordu aynı zamanda zengin şifalı su kaynaklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Sağlık turizmine elverişli bir şehir olan Ordu’nun su kaynakları ağırlıklı olarak ilçelerine yayılmış durumdadır. Bu kaynakları inceleyecek olursak;
Gölköy ilçesindebulunanmaden sularının belli başlı olanları; Gölköy Maden Suyu, Meşealan Maden Suyu ve Çermik Suyudur. Bu sular içindeki Çermik Suyu, içeriği kükürtlü sudur. Banyo olarak kullanıldığında romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
Akkuş ilçesinde bulunan şifalı sular ise;Çamalan Kaplıcası ve Çamalan Maden Suyu, Gökçebel Suyu ve Esemen Suyudur. Özellikle Esemen Suyu’nun, bağırsak parazitlerinin ve böbrek kumlarının atılmasında son derece etkili olduğu bilinmektedir.
Mesudiye ilçesinin şifalı sularına gelecek olursak; Musalı Maden Suyu ileİskevsir Köyü Kaplıcasıdır. İskevsir köyü kaplıcası romatizmaya iyi gelmesi ile bilinmektedir. Ünye’nin şifalı suları da Yağıbasan köyündeki Acısu İçmesi, Yaycı Köyü Maden Suyu ve Tekkiraz beldesindeki Tekkiraz Suyudur.
Ordu ilimizin en fazla bilinen şifalı su kaynağı Fatsa ilçesinde bulunan BolamanKaplıcasıdır. Ordu merkeze 58 km mesafede Fatsa’ya ise 11 km mesafede olan bu kaplıca Sarmaşık Köyü sınırları içindedir. Halk arasında “Sarmaşık Kaplıcası” ya da “Fatsa Ilıcası” olarak da bilinmektedir. Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği bu kaplıca romatizmal rahatsızlıklara iyi gelmesi ile bilinmektedir. Suyunun özelliği sülfatlı, sodyumlu, klorürlü ve bromürlü oluşudur. Sıcaklığı 47,5 derece, pH değeri 8.55 radyoaktivitesi 0.85 emandır. Litrede 1 gramlık mineral oranı ile düşük mineralli sular kategorisinde değerlendirilmektedir. Banyo olarak kullanıldığında rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Başta romatizma olmak üzere, cilt hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Kaplıca tesisleri içinde; üç farklı tedavi havuzu ve çok sayıda sıra banyo bulunmaktadır.Çevreden gelen vatandaşların konaklaması için kurulan tesislerin yatak kapasitesi ise 1000’in üzerindedir. Kaplıcaya ait otelin yatak kapasitesi ise 120’dir. Kaplıcanın bulunduğu alanda sosyal tesis ve yardımcı tesis bakımından herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.