E-posta

Niğde kaplıcaları, Orta Anadolu’nun güzel kentlerinden biri olan Niğde aynı zamanda şifalı su kaynakları bakımından da oldukça zengin bir ilimizdir. Özellikle Çiftehan ve Kemerhisar Kaplıcaları yalnız bölgede değil yurt çapında yoğun talep gören kaynaklardır.

Çiftehan Kaplıcaları;Ulukışla’ya 22 km mesafedeki Çiftehan beldesinde bulunan Çiftehan Kaplıcaları, Niğde ilimizin en önemli şifa kaynağıdır. Kaplıcaların bulunduğu bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği 1020 metredir. Tarihi çok eskilere dayanan bu kaplıca antik çağlardan beri yöre halkına şifa dağıtmaya devam etmektedir. Kaplıcaların özelliği maden oranı düşük oluşudur. Suyunun içeriğinde sodyum sülfat, kalsiyum ve radon bulunmaktadır.

Çiftehan Kaplıcaları, madeni az ılıca ve içmeler grubunda değerlendirilmiş olup, suyu sodyum sülfat, klorür, kalsiyum ve radonludur. Kaplıcalarda pek çok kaynak bulunmaktadır ancak en çok değerlendirilen 6 kaynak olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar; Çeşme Kaynağı, Çelikli Kaynak, Mahmut Suyu, Kükürtlü Kaynak, Çamaşırlık Kaynağı ve Çiftehan Boru Suyu olarak bilinmektedir. Bunlardan farklı olarak Çeşme Kaynağınınsıcaklığı 22 derece, radyoaktivitesi 11.23 emandır. Suyu, oligometaliközellikteki acı bir sudur. Diğerler kaynaklardan farkı tuz miktarının düşük olmasıdır.

Çelikli Kaynak, Mahmut Suyu, Kükürtlü Kaynak, Çamaşırlık Kaynağı ve Çiftehan Boru Suyu ise benzer özellikler göstermektedir. Sıcaklıkları 22 ile 53 derece, pH değerleri 7.3 ile 7.9, radyoaktiviteleri ise 1.11 ile 1.23 eman arasında değişiklik göstermektedir. Bileşimleri de yaklaşık olarak birbirinin aynıdır.  Mineral oranları litrede 2 gram civarında olan acı sulardır.

Çiftehan Kaplıcalarının su sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle suları ancak soğutularak içilmesi önerilmektedir. Böbrek taşı düşürmede yardımcı olması ve kireçlenmelere iyi gelmesi ile bilinmektedir. Ayrıca karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkisi vardır. Banyoları ise romatizma ve kadın hastalıkları başta olmak üzere nevralji ve deri hastalıklarına karşı da şifalıdır. Cilt hastalıklarına iyi gelmesi ve cilt sorunlarını düzeltmesi de halkın bu kaplıcalara akın etmesinin bir başka nedenidir.

Çiftehan kaplıcalarına il özel idaresi tarafından beş adet havuz yaptırılmıştır. Bunlardan ikisi tarihi havuzlardır. Ayrıca 53 genel banyonun yanında çok sayıda da sıra banyo bulunmaktadır. 1500 yatak kapasiteli konaklama tesisinin yanında kaplıca civarında çok sayıda motel ve pansiyon tarzı işletmeler bulunmaktadır.

Ulukışla sıcak su kaynakları kadar soğuk su kaynakları bakımından da zengindir. Toros Dağlarının eteğinde konumlanması nedeniyle oldukça zengin içme su kaynaklarına sahiptir. Özellikle ülke çapında meşhur olan Şekerpınar bölgesinde bulunan Tekir Doğal Kaynak Suyu bu suların içinde en ünlüsüdür. Şişelenerek yurt çapında dağıtımı yapılan bu suyun pH değeri 7.9, toplam sertlik derecesi 12 Fr°’dır.

Niğde’ninşifalı sular bakımından zengin bir diğer ilçesi ise Bor’dur. Bor’daki Kemerhisar İçmeleri deaynı şekilde ülke çapında haklı bir şöhrete sahiptir. Bor ilçe merkezine 10 km mesafede Kemerhisar beldesi sınırları içindedir.  Kemerhisar antik Kapadokya krallığının başkenti olan Diana kentinin yakınlarındadır. Roma İmparatorluğu döneminde kutsal kabul edilen Kapadokya Bölgesine haç vazifesi için gelen Hristiyanların bu sudan içerek şifa aradığı bilinmektedir. Yalnızca Roma döneminde değil tarihin her döneminde Kemerhisar İçmeleri kutsal kabul edilen sulardandır. Bulunduğu alan denizden 1050 metre yüksekliktedir. İçeriğinde, sodyum, magnezyun, kalsiyum klorürlü ve bikarbonat bulunmaktadır. Sıcaklığı 16 derece, pH değeri 6.7, radyoaktivitesi 5.3 emandır. İçme olarak kullanıldığında bağırsak, mide karaciğer, idrar yolları ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Niğde’ye bağlı Çiftlik ilçesinde bulunan Narlıgöl kaynakları da yöre halkı tarafından oldukça rağbet gören şifalı sulardır. Halk arasında Narlıgöl’ün Sıcak ve Soğuk Kaynakları olarak bilinmektedir. 2500 metrelik yüz ölçümü bulunan Narlıgöl’ün derinliği 65-70 metre civarındadır. Kaynaklar gölün sazlıklar ve çayırlarla kaplı doğu kısmında kalmaktadır. Sıcak olan kaplıca soğuk olan da içme olarak kullanılmaktadır. Suyu kükürtlü olan Narlıgöl yöre halkı tarafından Acıgöl olarak da bilinmektedir.

Niğde kaplıcaları kısaca,

Niğde, Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle ünlüdür, ancak termal kaplıcalar açısından sınırlı bir seçenek sunmaktadır. Niğde’de termal turizm konusunda bilinen özel bir tesis bulunmamaktadır.

Eğer termal turizm deneyimi yaşamak isterseniz, Niğde’ye yakın diğer illerdeki kaplıcalara veya termal merkezlere yönelebilirsiniz. Örneğin, Kayseri, Nevşehir ve Aksaray gibi çevredeki iller, termal turizm açısından daha gelişmiş seçeneklere sahiptir. Bu illerdeki kaplıcalar, termal suları, sağlık turizmi imkanları ve konaklama tesisleriyle bilinir.

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir