Nevşehir kaplıcaları, Nevşehir ülkemizin iç Anadolu Bölgesinde bulunan ve dünya çapında ilgi gören Kapadokya bölgesini de içine alan bir coğrafyaya sahiptir. Hem kent merkezi hem de ilçeleri ile doğal coğrafik oluşumları, din ve inanç turizmi ve yörenin kültürel özelliklerinin yanı sıra sağlık turizmi ile de adını duyurmuştur.
Başta Nevşehir kent merkezi olmak üzere tüm ilçelerine yayılan şifalı su kaynakları hem bölge halkına hem de yerli ve yabancı turistlere şifa dağıtmaktadır. Nevşehir kent merkezinde bulunan şifalı suların başlıcaları; Delikli Maden Suyu, Akıllı Maden Suyu, Çayağıl Maden Suyu, Tokurdak Maden Suyu, Sarıkaya Maden Suyu ile Sulusaray İçmesi olarak sıralanabilmektedir. Ayrıca merkeze 11 km mesafede bulunan Kızıltepe Köyü’ndeki Kızıltepe Maden Suyu veÇorak İçmesiile 13 km mesafedeki Karakaya İçmesi ve ‘Karakaya Maden Suyu‘, benzer kimyasal özelliklere sahip olmalarından dolayı benzer hastalıklara da iyi gelmektedir.
Nevşehir’in ilçelerine bakacak olursak özellikle Ürgüp’te bulunan Çökek ve Üzengiçay İçmesi de benzer özellikler gösteren kaynaklardır. Ürgüp ilçe merkezine 3 km mesafedeki Üzengi Çayı yakınlarından Çıkan Üzengiçay İçmesi ‘Üzengiçay Maden Suyu‘ adı altında şişelenerek satışa sunulmaktadır.
Kozaklı Kaplıcaları; Yalnızca Nevşehir’in değil ülkemizin de en önemli şifalı su kaynakları arasında bulunan kaplıcalardır. Kozaklı ilçesine 1 km, Nevşehir’e ise 105 km mesafede bulunan bu kaynaklar geleneksel bir Orta Anadolu kasabasını bir turizm cennetine dönüştürmüştür. Sondaj Kuyusu, Belediye Hamamı ve Uyuz Hamamı olarak bilinen üç farklı kaynaktan oluşmaktadır.
Sondaj Kuyusunun sıcaklığı 89 ile 102 derece arasında değişmektedir. pH değeri6.8, radyoaktivitesi ise 7.92 emandır. Belediye Hamamının sıcaklığı43 derece, pH değeri 6.71, radyoaktivitesi 165.92 emandır. Uyuz Hamamının ise sıcaklığı 27 derece, pH değeri 7.09, radyoaktivitesi 620.78 emandır. Suların içeriklerinde, kalsiyum sülfat,radon, sodyum klorür ve bikarbonat bulunmaktadır. Ayrıca az miktarda florür de içermektedir. Banyo tedavileri romatizma, siyatik ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. İçmeleri ise sindirim sorunlarına ve hormonal düzensizliğe iyi gelmektedir.Ayrıca “Gömük” adıyla bilinen çamur banyoları da doktor kontrolünde pekçok hastanın tercih ettiği tedavi şeklidir. Ünü her geçen yıl daha da artan Kozaklı Kaplıcaları ortalama 20.000 kişiye hizmet vermektedir. Mevcut tesislerin kapasitelerinin arttırılması bu rakamı daha da yukarılara taşıyacaktır.
1965 yılından beri gerek yöre halkına gerekse bölgeye gelen turistlere hizmet veren Kozalaklı Kaplıcalarından genellikle Mayıs- Ekim ayları arasında yararlanılmaktadır. Tesislerde 3 adet genel tedavi havuzu ve çamur banyoları bulunmaktadır. Toplam 250 yatak kapasiteli konaklama tesislerinin 50’si özel girişimler diğerleri belediye tesisleridir.